Bréking. 17 szakápoló felmondott a Szent Imre Kórház intenzív osztályán

 

hvg.hu információi szerint a Szent Imrében hétfő kora délutánig több mint 25-en nem írtak alá a szerződésüket: az intenzív osztály 17 szakápolóján kívül kívül 6-7 szakorvos, de vannak köztük  az érsebészeten dolgozó orvosok is, és hat ember a sebészetről. A lap forrásai szerint intenzív osztály nélkül nincsenek műtétek, nem tudnak ügyeletet felállítani a kórházban, az osztályoknak pedig nincs intenzíves háttere. A távozók közül többen a magánellátásba vagy külföldre tartanak, de vannak olyanok is, akik elhagyják a pályát.A Telex.hu cikke szerint hétfőn sorra jelentek meg a bejegyzések a Facebookon, amelyek szerint több kórházban tömegével mondanak majd föl, igaz, azt ezek alapján nem lehet tudni pontosan, mennyien is tagadják meg az új szerződés aláírását.

A múlt héten is szóltak arról hírek, hogy egész osztályok szűnhetnek meg azért, mert a dolgozók nem hajlandók aláírni az új szerződést. A Debreceni Egyetemi Klinikai Központ traumatológiai osztályának dolgozói például azt írták a központ elnökének, hogy

„Ebben a formában osztályunk traumatológusai és idegsebészei úgy határoztak, hogy a szerződést nem írják alá, 2021. március 1-től a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás megszűnik.”

Szegeden 300 orvos kezdett el közösen tiltakozni a szerződés ellen, de nem tudni, közülük hányan tagadják meg tényleg a szerződés aláírását.

A kormány az orvosbéremeléssel együtt fogadtatta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. Ennek értelmében az új jogviszonyba lépő orvosoknak – rezidensektől a tapasztalt szakorvosokig – egy sor feltételt vállalniuk kell a magasabb fizetésért cserébe. Például azt, hogy orvosok és egészségügyi szakdolgozók kötelezően kirendelhetők, vagyis átvezényelhetők egy másik kórházba, ha ott nagy a hiány szakdolgozókból. Az eredeti javaslat szerint 1+1 évig lettel volna átvezényelhetők az egészségügyi dolgozók, a heves tiltakozás miatt ezt végül évi 44 napra módosították. Szintén szerepel a követelmények között, hogy az orvosok és ápolók nem vállalhatnak másodállást a magánegészségügyben. Ez ellen is hevesen tiltakoztak a dolgozók, a kormány ebben mégsem volt hajlandó kompromisszumot kötni.