Mészáros már napokon belül előzetesbe kerülhet a választások után – Bemutatta programját a Momentum

Fekete-Győr András dr. Szigeti Flóra jogásszal és Ilyés Márton közgazdásszal közösen mutatta be a Momentum Új Rendszerváltás programját vasárnap délután, ami azt vázolta, hogyan fogja a párt felelősségre vonni és elszámoltatni a Fideszt 2022-ben kormányváltás esetén.

A miniszterelnök-jelölt Fekete-Győr elmondta, a legfőbb cél, hogy az új politikai generáció bebizonyítsa: Magyarország soha többé nem lesz következmények nélküli ország.

Az első 3 napban a Momentum azonnal meg akarná alakítani a kormányt, ha kell a győzelem másnapjától utcára vonulnak, hogy a köztársasági elnök azonnal kérje fel az új miniszterelnököt a kormányalakításra.

Fekete-Győr András kiemelte, Mészáros Lőrinc már napokon belül előzetes letartóztatásba kerülhetne a választások után, ugyanis sok nyomozóval, rendőrrel és ügyésszel beszélgettek, akik ugyan nem merik vállalni nevüket, de biztosították őket arról, hogy pontosan levezethetőek azok a csalások és korrupciós ügyek, amelyek mentén megindítható lenne a Mészáros elleni nyomozás.

A miniszterelnök-jelölt ezen kívül azt is elmondta, azonnal csatlakoznának az Európai Ügyészséghez, és többé nem engednék, hogy egy kormány a sajátjaként kezelje az uniós pénzeket.  A kormányváltás másnapján az EU pénzmosás elleni szervezetének segítségét is kérni fogják kormányra kerülésük esetén.

Fekete-Győr hozzátette, gondoskodni fognak arról is, hogy a fideszes oligarchák magánrepülői ne szállhassanak fel a választások után, arra készülve, hogy lehetnek olyan strómanok, akik menekülni próbálnak.

Azonnali állami hirdetés- és reklámstopot is bejelentett a Momentum elnöke, ugyanis így akarják majd elérni, hogy ne jusson pénz a Fidesz által elfoglalt médiumoknak.

Mindezek mellett a politikus azt hangsúlyozta, hogy Mészárost és társait igenis lehet, és csakis jogállami eszközökkel szabad elítélni. Éppen ezért kormányra kerülésük esetén elindítják „a magyar demokrácia legfontosabb perét”, a Felcsúti Pert, amely a nyilvánosság előtt fog zajlani.

Továbblépve az első 30 nap terveire, dr. Szigeti Flóra jogász, V. kerületi önkormányzati képviselő elmondta, száműznék a „politikai helytartókat” az állami szervektől.

„Kitartást, közszolgák, már csak egy kicsi idő, és az apparátus visszakapja becsületét” – mondta dr. Szigeti Flóra.

A képviselő arról is beszámolt, hogy kiemelt állami védelmet élveznének azok a közérdekű bejelentők, akik beszámolnak róla, ha egy politikus vagy állami tisztségviselő lop, valamint a bejelentés intézményét is egyszerűbbé tennék. Emellett pedig visszavennék a fideszes alapítványokba kifolyatott pénzeket, amiket szerintük a Fidesz azért csatornázott ki, hogy a kormányváltás után is megtarthassák. Viszont a Momentum ezekre a forrásokra is közpénzként tekintene.

Ilyés Márton közgazdász kiemelte, büntethetővé tennék a hamis vagyonbevallásokat, valamint norvég mintára bárki név szerint rákereshetne a politikusok és választott tisztségviselők bevallására (ez egyébként korábbi években már lehetséges volt, csak nem az állam, hanem a K-Monitor és önkénteseik jóvoltából). Ezen kívül a vagyonosodással kapcsolatban azt is igazolniuk kellene az érintetteknek, hogy mi a vagyonuk eredete – és ha erről nem tudnak beszámolni, a Momentum „nem fog megállni” az adójogi következményeknél.

A Momentum kormányzásának első 300 napjában törvényt fogadna el arról, hogy egy miniszterelnök csak maximum 2 ciklust tölthessen be.

Továbbá visszaadnák az önkormányzatoktól elvont forrásokat és támogatnák a településeket abban, hogy a helyben megoldható ügyeket és problémákat ott is oldják meg önállóan.

Az eseményen felszólaló politikusok elmondták, egy korrupcióellenes ügyészséget is felállítanának, hogy „minden lopásnak” utána mehessenek. Történelmi küldetésünk, hogy megszabadítsuk a magyar gazdaságot a bűnszervezetektől, tették hozzá.

Hangsúlyozták azt is, hogy kormányra kerülésük esetén megadóztatják a közpénzeken felhízlalt vállalatokat, kaszinókat, kastélyokat és hasonló intézményeket, illetve felszámolják a „beteg, tisztességtelen” pénzhálókat, valamint a fideszes cégek és bankok összefonódását.

A Momentum összesen 25 pontot sorolt fel az eseményen, ezek itt olvashatóak el vagy az esemény közvetítésén hallgathatóak vissza.https://merce.hu/2021/02/28/meszaros-mar-napokon-belul-elozetesbe-kerulhet-a-valasztasok-utan-bemutatta-programjat-a-momentum/