Megszólalt az Orbánt feljelentő táltos: „Én nem tarthatok szakrális szertartást a Pilisben, mert az a járvány idején tilos, de egy templomban tömegek zsúfolódhatnak össze?”

 

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, feljelentették Orbán Viktort és „ismeretlen társait” a miskolci polgármester temetése miatt. A rendőrség azonban elutasította a feljelentést Orbán Viktor ellen, mert nem temetésen, hanem templomi búcsúztatáson vett részt 250 ember társaságában. Az Orbánt feljelentő táltos kettős mércéről beszél.

Népszavának a miskolci evangélikus esperes azt mondta, 200-250 ember vehetett részt meghívóval január 30-án a Kriza Ákos fideszes polgármester emlékére szervezett templomi búcsúztatáson, de a temetésre jóval kevesebben mentek el. Sándor Frigyes úgy vélte, az 1500 férőhelyes templomban, a járványügyi szabályokat betartva, kétszer ennyien is gond nélkül elfértek volna.

Bár Orbán Viktor és társai ellen feljelentést tettek az előírások megsértése miatt, a rendőrség azt elutasította. A lap kérdésére a Miskolci Rendőr-főkapitányság jelezte, azért, mert a 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet szerint a vallási közösség szertartása (a házasságkötés, temetés kivételével) nem számít államilag meghatározott rendezvénynek. Megvizsgálták a temetésről készült felvételeket is, szerintük ott nem lehetett több ötven embernél.

Népszava szerint a hivatkozott kormányrendelet kettős mércét alkalmaz a járványügyi korlátozásokban, hiszen csak kéri, de nem kötelezi a vallási közösségeket, hogy „a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg”. A lap beszélt az egyik feljelentővel, a táltosként is ismert Heffner Attilával, akit ugyanez háborított fel.

Én nem tarthatok szakrális szertartást a Pilisben, mert az a járvány idején tilos, de egy templomban tömegek zsúfolódhatnak össze egy istentiszteleten?

– mutatott rá a kettősségre a lapnak. Szerinte Orbán Viktornak bocsánatot kellene kérnie felelőtlensége miatt:

fittyet hányt a járványügyi előírásokra, a kormány első embereként kockáztatta egészségét – ezzel az ország irányítását – és rossz példát mutatott a nyilvánosság előtt.

Forrás: Népszava, 24.hu