Skip to content

Kit is kell felhívni, ha az ember Európával akar tárgyalni…

Kit is kell felhívni, ha az ember Európával akar tárgyalni…

Az amerikai pénzügyminiszter az elmúlt két évben legtöbbször az Európai Központi Bank elnökét hívta fel az euróövezeti döntéshozók közül, és ezzel a brüsszeli Bruegel kutatóintézet vezetője szerint megvan a válasz az egykori befolyásos amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger örökérvényű kérdésére, hogy kit is kell felhívni Európában.

Henry Kissinger, aki a hetvenes években vezette az amerikai diplomáciát, a legenda szerint egyszer azt a tanulságos költői kérdést tette fel, hogy kit is kell felhívni, ha az ember Európával akar tárgyalni.

A kérdés az Európai Unió arra a jellemző vonására világított rá, hogy a bonyolult brüsszeli intézményrendszerben nincs egyetlen vezető, aki akkor hatalommal bírna, hogy a külföldi országvezetők számára egyértelműen az első számú tárgyalópartner legyen. A válasz most úgy tűnik megvan.

Jean Pisani-Ferry, a brüsszeli Bruegel kutatóintézet vezetője Timothy Geithner, az amerikai pénzügyminiszter elmúlt két éves telefonhívásait és találkozóit elemezte, s arra a következtetésre jutott, hogy egy tucatnyi képviselője volt Európának az utóbbi időszakban, de mind közül az EKB elnöke, korábban Jean-Claude Trichet, illetve napjainkban Mario Draghi a legfontosabb hivatalban lévő európai vezető.https://hvg.hu/vilag/20121110_Megvan_kit_kell_hivni_Europaban



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2021.03.01. 06:55

    HENRY !

    NEKED ANDREJ GROMIKO-T.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük