1,7 millió adagot kötött le a kormány a Moderna vakcinájából – ehhez képest a már az EU által lekötött mennyiségből is ennek duplájára lenne jogosult az ország, számolta ki elsőként a Telex, az Eurologus pedig úgy kalkulált: az időközben Brüsszel által lehívott opcióval együtt akár tízmillióra lennénk jogosultak.

A cikkek után az RTL Klub Híradója kérdezett rá arra, hogy miközben a kormány folyamatosan Brüsszelt kárhoztatja a késő szállítások miatt, miért nem kér az amúgy időben teljesítő Moderna vakcináiból. A csatorna azt a választ kapta: a Pfizer és a Moderna oltóanyagoknak hasonló a mechanizmusa, de a Pfizer kedvezőbb árat tudott biztosítani, így a kormány nem látta szükségét Moderna oltóanyagok megvásárlásának.

Egy korábban kiszivárogtatott árlista alapján a Pfizer esetében egy ember (kétszeri) beoltása 24 eurós költség, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi közlése alapján a kínai vakcina esetében is hasonló áron biztosítható. A Moderna ennél valamivel drágább, ám a Sinopharmmal ellentétben korszerűbb a hatóanyag.

Orbán Viktor korábban többször beszélt arról, hogy az oltóanyagok ára nem lehet akadálya a beszerzéseknek – idézi fel az RTL.