A RÉGI CSALÁDI FOTÓKBÓL IS MOZGÓKÉPET KÉSZÍT A MYHERITAGE ÚJ ONLINE ESZKÖZE
Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Az elsősorban online családfakutatással foglalkozó izraeli MyHeritage legutóbb a Photo Enhancer nevű szolgáltatással vetette észre magát, amit a létező legjobb fényképminőség-javító szolgáltatásként hirdetett, de most ennél is tovább ment. A Deep Nostalgia névvel illetett alkalmazás már mozgóképeket készít a régi fotókból, így akár történelmi személyiségek vagy rég elhunyt rokonok arcképeit is animálni lehet vele.

A mesterséges intelligencia és a deepfake technológia vívmányait alkalmazó szolgáltatás elődjéhez hasonlóan elég megosztó, legalábbis például a Twitteren megjelent vélemények egy része Black Mirror-szinten ijesztőnek tartja, mások azonban a számos veszélyt tartogató deepfake leghasznosabb felhasználásának tartják.

Mivel a Deep Nostalgia csak regisztráció után érhető el ingyenesen, a MyHeritage leginkább a fizetős szolgáltatásai felé szeretné behúzni a felhasználókat – a cég többek között házi DNS-tesztek árusításával is foglalkozik.

A szolgáltatást a D-ID nevű izraeli cég fejlesztette, amely kifejezett céljaként határozta meg, hogy a feltöltött képek digitálisan beazonosíthatatlanok legyenek, így a fotókat és videókat ne tudják felismerni a sokat támadott arcfelismerő algoritmusok. A cég szerint a technológia a személyes nosztalgiaélmény mellett elsősorban a történelmi intézmények, múzeumok és oktatási programok számára lehet hasznos, például a csak néhány rossz minőségű fényképről ismert történelmi személyiségek „életre keltésével”.

A MyHeritage közleményben jelezte, hogy szándékosan nem teszik lehetővé a Deep Nostalgiával létrehozott mozgóképek esetében a hangsáv hozzáadását, mivel a deepfake technológiát leginkább az olyan videók miatt támadják, amelyekben ismert személyek szájába adnak olyan mondatokat, amik valójában soha sem hangzottak el.https://qubit.hu/2021/02/28/a-regi-csaladi-fotokbol-is-mozgokepet-keszit-a-myheritage-uj-online-eszkoze