Zsidók, gyíkemberek…Kik azok a prepperek?

prepper jelenség, mint sok más dolog az Egyesült Államokból indult és maga az elnevezés az angol “prepping” szóból ered. Magyarul talán a “felkészülő” szó illik a legjobban rá.

De mire is készülnek fel? Leginkább háborúra, gazdasági vagy politikai összeomlásra, természeti és egyéb katasztrófákra, járványokra meg úgy minden olyan dologra, aminek a következménye az, hogy megszűnnek a közművek, veszélyesség válnak a városok és magukra lesznek utalva, hogy biztosítsák a saját és a családjuk túlélését és boldogulását.

Ehhez pedig fel kell készülni. Felszerelést, vizet, élelmet és tudást kell gyűjteni. Biztonságossá kell tenni az otthont és meg kell tervezni egy esetleges menekülést arra az esetre, ha el kellene hagyni azt.

Személy szerint több féle preppert különböztetek meg. Nem feltétlenül őrültekről és dilisekről van szó.

 • Sima, józan parasztésszel gondolkodók: Ők azok, akik nem kerítenek nagy feneket a dolognak, csupán mindig van otthon náluk elegendő élelmiszer, ivóvíz és pár eszköz arra az esetre, ha valamilyen okból kifolyólag nem tudnának elmenni a boltba, nem lenne víz, áram vagy gáz. Nem is igazán prepperek, hanem előrelátók.
 • Sima prepperek: Ők azok, akik tudatosan készülnek és az előzőekhez képest sokkal több tartalékot halmoznak. Valamint gondolnak arra az esetre is, ha esetleg nem otthon, hanem valahol máshol érné őket az a bizonyos baj és biztonságosan haza kellene jutniuk. Erre rendszerint egy kisebb táskát visznek magukkal mindenhova, benne olyan dolgokkal, amik hasznosak lehetnek egy ilyen esetben. (Ez lehet EDC vagy survival (“túlélő”) felszerelés is.) Továbbá gondolnak arra is, hogy akár az otthonukban vagy az otthonukkal is történhet bármi, ami miatt elhagyni kényszerülnek azt. Éppen ezért van egy “bog out bag” (BOB) névre keresztelt “menekülő” hátizsákjuk, amikben általában 3 napra elegendő ételt, vizet és ruhát tartanak, valamint kijelölnek maguknak egy “bug out location” (BOL) névre keresztelt “menedékhelyet”, ahol meghúzhatják magukat. Ez lehet egy tanya, egy nyaraló, egy barát/rokon/családtag háza vagy akár egy pince is.
 • Paranoid prepperek: Ők azok, akik mindenhol ellenséget látnak és szinte már betegesen ragaszkodnak a militarista vonalhoz. Többnyire közülük kerülnek ki az egyszemélyes hadseregek, akik önmagukat Rambonak képzelve osztják az észt az embereknek, hogy csak és kizárólag egyedül és felfegyverkezve lehet túlélni. Teljesen militarista gondolkodásuk van. A legtöbb ilyen prepper, akikkel találkoztam, régebben rendőr vagy katona volt. Vagy csak imádta a katonai dolgokat és magát is annak képzelte.
 • Összeesküvés elméletekben hívő paranoid prepper: Ők a legrosszabbak. Ők azok, akik miatt nem értik meg a normális felkészülőket. Egyszemélyes hadseregek és paranoidok, viszont mindehhez társul még egy jókora összeesküvés elmélet is, hogy a háttérhatalom, a zsidók, a gyíkemberek, az űrlények, az oroszok, az amerikaiak… stb. mind azért vannak, hogy elpusztítsák az emberiséget, de ők tudnak róla és felkészülnek erre. Az ilyeneknél nem áll meg a dolog a készletek halmozásában, egy menekülő hátizsák elkészítésében, egy menekülési tervben és egy “bug out location (BOL)” (menedékhely) kialakításában, hanem a vegyvédelmi és biológia katasztrófáktól kezdve az űrhajós megszállásig mindenre felkészülnek.

 

Mik azok, amiket egy preppernek be kell készítenie? Elsősorban élelmet és vizet. De ezek mellett még sok mást is. Pl.:

 • Élelem és víz: Ezek a legfontosabbak. Az életben maradás elengedhetetlen feltételei.
 • Tisztálkodási és egészségügyi felszerelés: Tusfürdő, sampon, szappan, körömvágó olló, körömcsipesz, fogkefe, fogkrém, kézfertőtlenítő, WC-papír, papír zsebkendő, tampon, intimbetét… stb.
 • Elsősegélycsomag: Egy szimpla alap elsősegélycsomag tökéletesen megteszi, hiszen ha nincs jártasságunk az elsősegélynyújtásban, akkor egy profi felszerelést nem fogunk tudni használni.
 • Valamilyen vágóeszköz és élező: A legjobb, ha egy fix pengés kés, de egy zsebkés, egy konyhakés vagy egy multi-tool is megteszi. A lényeg, hogy éles legyen és meg tudjuk élezni bármilyen körülmények között.
 • Váltás ruha és esővédő: Higiéniai szempontból elengedhetetlen, hogy legalább egy napi váltás ruhánk legyen. Az esővédő is nagyon fontos, hiszen egy szakadó eső után nagyon könnyű megfázni vagy tüdőgyulladást kapni.
 • Gyógyszerek: Antibiotikum, láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, széntabletta, allergia elleni gyógyszer, görcsoldó… stb.
 • Tábori konyha és étkészlet: Valami, ami rozsdamentes és lehet benne sütni-főzni. Erre tökéletesen alkalmas egy magyar katonai étkészlet is a hozzávaló kanálgéppel.
 • Menedék: Ez lehet sátor vagy ponyva is. A lényeg, hogy fedett helyen tudjuk álomra hajtani a fejünket. Ehhez még kell egy téli hálózsák, amiben biztosan nem fogunk fázni.
 • Tűzgyújtó eszköz: Ez lehet öngyújtó, gyufa vagy szikravető is. A lényeg, hogy tudjuk használni. Előny, ha több is van belőle.
 • Bakancs és lábápolás: Egy jó bakancs az alap. Nem katonai, hanem túra. Az sokkal kényelmesebb és jobban is szellőzik. A lényeg, hogy tartsa a bokát és ne törje fel az ember lábát. Fontos hangsúlyt fordítani a láb ápolására is, mert senki se szeretné, ha a gombás, elfertőződött vagy sebesült lába hátráltatná, akadályozná.
 • Kötözésre, rögzítésre használható eszköz: Pár méter kötél, paracord (ejtőernyő zsinór), ragasztószalag, gyorskötöző tökéletesen elegendő.