Zöld Kapcsolat Egyesület által felkért Steiner Ferenc környezetvédelmi igazságügyi szakértő 2021. február 9-i nyilatkozatában ugyanakkor azt állítja, hogy az elmúlt 10 évben nem volt olyan év, amikor a levegővédelmi követelmények Miskolcon teljesültek volna, s a kibocsátás levegőminőségre vonatkozó hatásai a HCM 1890. Kft. által 2015-ben benyújtott tanulmányból nem voltak megismerhetők. A szakértő szerint a hatósági döntés semmiképpen nem volt kellően megalapozott. A Zöld Kapcsolat Egyesület csalódását fejezi ki a bírósági ítélet miatt, különösen azért, mert az Európai Bíróság 2021. február 3-i ítéletében kimondta, hogy Magyarország megsértette a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós jogi szabályokat, s – többek között – azt rótta fel, hogy a Sajó-völgyben környezeti levegőszennyezés rendszeresen és tartósan túllépte a PM10 részecskékre vonatkozó napi határértéket, s a túllépés a figyelmeztetések ellenére, rendszeresen és tartósan továbbra is fennáll.

Az egyesület elnöke, F. Nagy Zsuzsanna szerint az ítélettel kizártnak tartják, hogy Magyarország az uniós elvárásoknak megfelelően a lehető leghamarabb teljesíteni tudja az Európai Bíróság ítéletében foglaltakat. „Erre tekintettel egyesületünk kezdeményezni kívánja a sérelmesnek tartott miskolci ítélet kúriai felülvizsgálatát” – jelentette ki az elnök.

Mindez azonban jogilag nem halasztó hatályú, tehát azt jelenti, hogy lényegében elhárult az akadály a cementgyár újbóli beindítása elől. A tulajdonos szándékát egyelőre nem ismerjük. északmagyar infó