Sasban jók vagyunk. Helló bazmegye

Az Országos Sasszinkron idei eredményei alapján Borsod Abaúj-Zemplén megye vonzó élőhely a ragadozó madarak számára – olvasható a megyei hírportál, a BOON oldal cikkében.

Tizennyolcadik alkalommal szervezte meg idén januárban a hazánkban telelő sasok éves számlálását a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), nemzeti parkokkal és civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve. Negyedik éve, hogy a környező országok szakemberei is csatlakoznak egy uniós projekt részeként, így az egész Kárpát-medencét átfogó, úgynevezett Pannon-régiós Sasleltár készülhet – írja közleményében az MME.

Az Országos Sasszinkron idei eredményei alapján Borsod Abaúj-Zemplén megye vonzó élőhely a ragadozó madarak számára.
Fotó: PIXABAY

A ragadozó madarak kedvelik Borsod Abaúj-Zemplén megye hegyeit

Mivel 690 madártani szakember egyidejűleg, szinkronban végezte a megfigyeléseket, ezért nevezték el az eseményt sasszinkronnak. Szinte valamennyi jelentős sastelelőhelyet felmértek 2,5 négyzetkilométerenként távcsöves megfigyeléssel.

Az ország területét felosztó rácsháló 21 600 négyzetkilométert fedett le, ami a sasszinkronok történetének a legmagasabb értéke. Az országos állomány jelentős részét: 1025-1076 rétisast és 550-578 parlagi sast vettek számba a kutatók – 5 szirti sast és 4 fekete sast, valamint további 13 ragadozómadár-faj mintegy 19 ezer példányát is megfigyelték. Megyénkben 53 rétisast, 62 parlagi sast és 1 szirti sast sikerült megszámolni. Mindez mutatja, hogy hegyvidékeink az ország többi részével ellentétben elsősorban a parlagi sasnak kedveznek. Jelentős számban fordultak elő ölyvek és vércsék is. 1071 egerészölyv, 143 gatyás ölyv és 211 vörös vércse mutatta meg magát a megyében – tudta meg a megyei hírportál, a BOON.hu oldal.