Bizonytalanságok a Miskolc-Lillafüred közötti kerékpárút tervezésében

Miskolctól kevesebb mint 10 kilométerre található hazánk egyik legszebb vízesése, egy gyönyörű természeti környezetben, amit kerékpárral csak az autók között tudunk megközelíteni.

Jó pár alkalommal kerékpároztunk már Miskolcról a Bükk kanyargós útjain. Akár télen, akár nyáron jártunk arra, szinte mindig sok kirándulóval találkoztunk. Leggyakrabban autóval érkeznek a kikapcsolódni vágyók, a kerékpárosok a szűk úton osztozhatnak a gépjárművekkel. Közel egy évtizede folyik a tervezés, miként lehetne Diósgyőr és Lillafüred közötti szakaszt kerékpárbaráttá tenni, úgy, hogy közben a természeti értékeket megkímélnék.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott Kerékpárút építése a Diósgyőri vár – Lillafüred között című, TOP-6.4.1-16-MI1-2017-00003 jelű projektje keretében valósítanák meg a kerékpárút építését. A projektre kb. 700 millió forint összeget tudnának fordítani az uniós források segítségével, így Magyarország egyik legszebb kerékpárútja lehetne. Az aktív sportolók napi rendszerességgel keresik fel a Bükk emelkedőkben gazdag útjait, de ezzel együtt a turisztikai vonzereje is jelentősen megnőne.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Az elmúlt hetekben újabb tárgyalásokat folytattak a szakemberek, ahová a Palotaszálló ügyvezetője is meghívást kapott. Itt szembesült először azzal, milyen fejlesztéseket terveznek a patinás épület közelében.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A legnagyobb vita a több mint 5000 méteres nyomvonal utolsó 200 métere körül forog, ugyanis műszaki, természetvédelmi és jogi kötöttségek miatt hatalmas fejtörést jelent a tervezőknek. Összetett a helyzet, hiszen védett természeti környezetről van szó. A Bükki Nemzeti Park kiemelten fontosnak tartja, hogy foggal körömmel védje ezt a területet, mert ritka növény és állatfajok élnek a meredek hegyoldalon.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

F.Nagy Zsuzsanna a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a legutóbbi tájékoztatás szerint a függőkertnél nem érne véget a kerékpárút, hanem tovább folytatódna. A probléma a Palotaszálló melletti szervízúttal akad. Megosztottak a területi viszonyok, ebből adódóan is nehéz dűlőre jutni. A Palotaszálló környéke örökségvédelem alatt áll. Nincs nagy mozgástér, hiszen a szabványoknak megfelelően 2-szer 1,3 méter szélesnek kell lennie a kerékpárútnak. Csupán néhány száz méterről van szó, mégis nagy jelentősége van, merre haladjon ez a kerékpárút. Sport és rekreációs szempontból is hatalmas vonzerővel rendelkezhet majd az elkészülő bicikliút. Ezért is érthetetlen, hogy a projektelőkészítés során, miért csak most, az utolsó pillanatban vonták be a Palotaszálló vezetését.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Vascsák Roland, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnökségi tagja telefonon elmondta, hogy GPS-es helyszíni felméréseket, bejárásokat végezett. Úgy ismeri ezt a területet, mint a tenyerét, így érdemben tud segíteni a tervezésnél, pontos adatokat tud nyújtani, milyen nehézségeket rejt Miskolc és Lillafüred közötti útvonal. Nagy erőkkel dolgoztak a megfelelő kerékpárút kijelölésében. A tervezőkkel igyekeztek felvenni a kapcsolatot, hogy közös együttműködéssel sikerüljön megtalálni a megfelelő útvonalat.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Jelenleg 3 terv is készült a 200 méteres szakaszról, de a korábbi években sokkal több verziót láttunk már, mondta Vascsák Roland. A legnagyobb probléma az, honnan érkezne a kerékpárút Lillafüredre. Sokkal hamarabb be kellett volna vonni az érintetteket, hiszen közösen jobban átlátták volna a felmerülő nehézségeket, a különböző szempontokat figyelembe véve tudtak volna előre haladni. Sajnos hamarosan letelik a kerékpárút tervezetének utolsó benyújtási határideje, reméljük sikerül megállapodásra jutni, hiszen itt lehetne Magyarország egyik legszebb kerékpárútja.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A fejlesztéssel biztonságosabbá válna a gyalogos és kerékpáros közlekedés Lillafüredre, így minél többen ülnének bringára, hogy megcsodálják a 20 méter magasból lezúduló vízesést.https://bringazas.hu/hirek/miskolc/bizonytalansagok-a-miskolc-lillafured-kozotti-kerekparut-tervezeseben/