11 ezer halott mellett tárul fel, hogyan kezeli a válságot az Orbán-kormány

Az elmúlt hónapok megmutatták az Orbán-rendszer válságkezelő arcát. Miközben az adatokat homályban hagyják, a kritikákat agresszív kommunikációval hárítják, a felelősséget pedig igyekeznek másokra tolni, világossá váltak az államgépezet működési problémái.

Nyár végén, ősz elején láttuk, hogy több hónapnyi felkészülési idő ellenére sem tudták gördülékennyé tenni a tesztelést, így a vírus terjedése hamar követhetetlenné vált. Most, a vakcinák érkezésekor pedig a regisztráció és az oltási terv körüli bizonytalanságokból derül ki, milyen szervezetlenség rejlik a határozott szlogenek mögött.

Kérdőjelek a regisztráció körül

Tavasszal óriási lendületet vett a koronavírus elleni védőoltások fejlesztése. Néhány hónappal azután, hogy Kínában azonosították az első fertőzöttet, már a világ nyolcvan pontján dolgoztak a vakcinán.

A gyártók egy része alig több mint fél év alatt kézzel fogható eredményre jutott. Novemberben először a Pfizer/BioNTech, majd a Moderna állt elő kész vakcinával, pedig tavasszal még csak az első, biztató emberkísérleteknél tartottak. Mostanra mindkettő forgalmazási engedélyt kapott az Európai Gyógyszerügynökségtől is.

Ha valami, ez reményt adhatott a járvány kiszámíthatatlan, bizonytalanságokkal teli hónapjaiban. Kezdettől fogva tudtuk, a védőoltás az egyetlen eszközünk, hogy tartósan magunk mögött hagyjuk a bezártságot, a magányt és a mindennapos fenyegetettséget. Legkésőbb nyáron, ősz elején egyre többen okkal bizakodtak: lesz kiút.

Az új típusú koronavírus viselkedésének megértése, hatásainak feltérképezése és a hatékony védekezési módszerek megtalálása alaposan próbára tette a világ egészségügyi dolgozóit, járványügyi szakembereit és kormányait. Az újabb és újabb fertőzéshullámok váratlan fordulatokat, új variánsokat és gyorsan telítődő kórházakat hoztak magukkal, amikre nem mindig lehetett előre felkészülni.

A VAKCINÁK AZONBAN OLYASMIT BIZTOSÍTOTTAK A DÖNTÉSHOZÓK SZÁMÁRA, AMI HÓNAPOK ÓTA HIÁNYCIKK VOLT: TERVEZHETŐSÉGET. Ez egyben világos feladatot jelentett: meg kellett fontolniuk, kiket érdemes előrevenni, amíg kevés vakcina áll rendelkezésre, és alaposan ki kellett dolgozniuk, milyen rendszerben szervezzék meg később a tömeges oltást. Logisztikai kihívás, de nem is egyik napról a másikra kellett megoldani. Januárban már látjuk, a magyar kormány képtelen volt egy átlátható, egyértelmű, határidőket is tartalmazó tervet elkészíteni és nyilvánosságra hozni.

„De ha, mondjuk, holnap reggel megérkezne mondjuk, több millió vakcina, akkor van egy tervünk arra nézve, hogy hol fogjuk kijelölni azokat az oltási pontokat, ahol tömegesen és gyorsan le tudunk oltani mindenkit legalább olyan jól, de lehet, hogy jobban is, mint az izraeliek” 

– Orbán Viktor a Kossuth Rádióban