Két hónappal azután, hogy 2019 nyarán letette esküjét és hivatásos katonává vált, Orbán Gáspár elkezdte tanulmányait a brit katonai elitiskolában, a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián. Pár napja a hvg.hu-hoz is eljutott az értesülés, hogy a miniszterelnök fia az elitegyetemen tanul, ezért a kormányhoz benyújtottuk közérdekű adatigénylésünket: arra voltunk kíváncsiak, hogy megerősítik vagy megcáfolják-e ezt az információt, illetve milyen szempontrendszer alapján választotta ki a HM, hogy mely magyar állampolgárok kapják meg ezt az ösztöndíjat. Választ nem kaptunk.

Az Orbán Gáspár külföldi tanulmányairól szóló hírt csütörtökön lehozó Telex viszont kiszúrta, hogy a köztévé Híradója már szerda este lehozott egy témába vágó anyagot, amelyben elmondják, “csaknem kétszáz magyar katonatiszt vehetett részt nemzetközi képzésen az elmúlt években.” Említést tettek a Sandhurstről is, kiemelve, hogy a patinás intézménybe bárki bejuthat, aki megfelel a magas követelményeknek, ennek menetéről pedig a Honvédség oldalán lehet tájékozódni.

Orbán Gáspár neve nem került szóba, de mivel azóta már megjelent a teljes történet is, ez is változott. Azt senki nem tagadja, hogy Orbán focistának indult fia megkapta ezt a lehetőséget, de a KESMA lapjai egységesen félremagyarázzák a történteket: úgy tesznek, mintha a független sajtó azon rúgózna, hogy általában magyar katonák jutnak külföldi képzéshez, és nem az lenne a probléma, hogy a miniszterelnök fia katonai karrierje indulása után szinte azonnal közpénzből a világ egyik legjobb akadémiájára került.

Íme a három KESMA-kiadvány témába vágó cikkeinek címei:

Origo: A baloldal most a magyar katonaságot támadja

Magyar Nemzet: Ezúttal a honvédségnek rontott neki a baloldal

888: A baloldalnak most azzal van baja, hogy magyar katonák külföldön kapnak kiképzést

A Magyar Nemzet rádásul az Origóra hivatkozik abban a megállapításban, hogy valójában nem is csak Orbán Gáspár, hanem az elmúlt években közel kétszáz magyar katonatiszt vett részt iskolarendszerű nemzetközi képzésen, bár azt nem tagadják, hogy ez a képzés Orbán esetében közel 40 millió forintba került. Az utóbbi információt a forrásként jelölt Origót nem írta le.

A három kiadvány némileg eltérő stílusa miatt változó hangnemben írja le, hogy a baloldalnak semmi sem szent: a 888 a tornából felmentett baloldalról beszél, az Origo és a Magyar Nemzet inkább arra helyezi a hangsúlyt, milyen komoly, és mindenki számára elérhető lehetőség is egy ilyen ösztöndíj.https://hvg.hu/itthon/20210114_orban_gaspar_sandhurst_osztondij_kormanymedia