Ha rendszeresen az orosz, kínai oltásokról hallunk, az általánosságban is bizalmatlanságot gerjeszthet az oltásokkal szemben…

Te krekó eltaposnivalóféreg, ezt biztosan nem felejtjük, evvel felkerültél a kilövetési listára, szívből kívánom neked te hulladékhalmaz és családodnak, szeretteidnek mielőbbi Corona-megbetegedést, és szívesen látnálak benneteket a lélegeztető gépen”.

Ez csak egy a sok üzenet közül, amit az elmúlt napokban kaptam, miután a Politicónak nyilatkoztam. Arról beszéltem, hogy a kormánynak, hogy visszaszorítsa a sajnos európai viszonylatban is magas vakcinaellenességet Magyarországon, arra lenne szüksége, hogy ne a kevésbé átlátható módon tesztelt, a tesztelés lezárulta előtt pedig tömeges oltásra bocsátott orosz és kínai vakcinákat helyezze előtérbe a védekezés során – sem retorikailag, sem ténylegesen.

Magyarországon annak ellenére nő ma az oltásellenesség, hogy nincs olyan politikai erő, amely általában a vakcinák ellen kampányolna. 

KSH adatai szerint ma csak minden hatodik-hetedik ember biztos abban, hogy be akarja magát oltatni. Ez rémületesen távol van attól a kívánatos 40-50 százalékos átoltottságtól, amiről vasárnap a miniszterelnöki interjúban is hallhattunk. És a helyzet romlik: az AIPM kutatása szerint tavaly augusztusban még a lakosság 55 százaléka (!) tervezte, hogy beoltatja magát.

A magyarok nem bíznak a keleti vakcinákban. A Euronews és az Opinio novemberi kutatása szerint a magyar lakosság mindössze 4 százaléka lenne hajlandó a kínai, és 7 százaléka az orosz vakcinával beoltatni magát. Ezek alapján nem nehéz belátni: ha rendszeresen az orosz, kínai oltásokról hallunk, az általánosságban is bizalmatlanságot gerjeszthet az oltásokkal szemben, ami sem a közegészségüggynek, sem a kormánynak nem jó.