Miskolc is csődbe (szélére) mehet. Hacsak…

Az nem fordulhat elő egyetlen nagyvárosban sem, hogy az iparűzési adó megfelezésének következményeként ne legyen pénz az alapvető szolgáltatásokra – mondta az InfoRádiónak Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Ha nem pótolják a kiesett bevételeket, akkor ezek a nagyvárosok a csőd szélére fognak kerülni – tette hozzá Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Gödöllő polgármestere az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy az ellenzéki vezetésű Eger, Miskolc és Salgótarján is kapott ugyan támogatásokat, de ezek kisebb összegűek és pántlikázott pénzek. „Ezek a városok, mint Salgótarján és Miskolc, konkrét felújításra, fejlesztésre kapták a 400, illetve 700 milliót. Nagy baj ez, mert nem a polgármestereket büntetik, hanem az embereket, akik a településeken laknak. Ugyanis ennek a következménye az lesz, hogy nagyon komoly megszorításokat kell majd megvalósítani ahhoz, hogy a következő esztendőt túléljék az önkormányzatok, hiszen itt már nem az első döntésről van szó, korábban már elvették a parkolási díjat vagy a gépjárműadót is” – emlékeztetett.

Ahol kell, ott kormányzati segítséget fognak kérni

Az nem fordulhat elő egyetlen nagyvárosban sem, hogy az iparűzési adó megfelezésével ne legyen pénz az alapvető szolgáltatásokra – erről már a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke beszélt az InfoRádiónak. Szita Károly megjegyezte, Kaposvár 2021-re válságköltségvetést készít, és ezt javasolja minden kollégájának is, számításai szerint ugyanis jövő év végére, de legkésőbb 2022 elejére érheti el majd az ország gazdasága a 2020. januári szintet, így vélhetően kevesebb bevétele lesz az önkormányzatoknak is.https://infostart.hu/belfold/2020/12/29/januarban-egyeztethetne-a-varosok-hogy-mihez-kerjek-a-kormany-segitseget