Miskolc. 30 millióval dobták meg a Helynekem-et, a járvány miatt

Ezek a vidéki klubok most ingyen tízmilliókat kaptak: túlélhetik a járvány okozta sokkot

Ezek a vidéki klubok most ingyen tízmilliókat kaptak: túlélhetik a járvány okozta sokkot

A koronavírus a hazai zenei klubéletet is hazavágta. A világjárvány miatt első körben 500 főnyi közönséget meghaladó, majd a vírus terjedésével mindenfajta koncertet betiltottak. November elejétől kezdve pedig minden szórakozóhely zárva tart, így a hazai zenés klubok bevételi forrásai megszűntek.

A világjárvány első és második hulláma (tavasszal és ősszel) pont azt az időszakot érintette leginkább, amikor a zenés szórakozóhelyek és klubok csúcsra járnak, hétvégéken egymást érik a koncertek és bulik. A zenészek megsegítésére az úgynevezett raktárkoncerteket találta ki az állam, ahol a zenekarok a közönségtől külön rögzíti a koncertet, majd online osztják meg a hallgatósággal – de ez a támogatási forma a hazai koncerthelyszíneken sokat nem segít.

A klubhelyszínek támogatásra más megoldást kellett kitalálni

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megbízásából és a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai közreműködésével az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő még ősszel egy pályázatot hirdetett, amelynek nyerteseit – több kategóriában – most decemberben hirdették ki.

Az első kategóriában a minimum 50 fő és maximum 500 fő férőhely közötti helyszínek legfeljebb 9 millió forintra pályázhattak; míg a másodikban az 500 fő felettiek nyerhettek maximum 30 millió forintnyi támogatást. Így összesen 1,4 milliárd forintot osztottak szét a klubok és koncerthelyszínek között.

Ők lettek a befutók – a nagy klubok kategóriájában

Az 500 főnél nagyob klubok között olyan kultikus helyek kaptak pénzt, mint az A38, az Akvárium, az Instant, a Budapest Park vagy a Fonó Budai Zeneház, de vidéki helyszínként a miskolci Helynekem és a kecskeméti Ápoló klub is. (A teljes lista itt tekinthető meg!)

A nagyobb koncerthelyszínek közül főleg a nagyobb lélekszámú városokat favorizálták a döntéshozók. Jellemzően egy-egy helyszín 27 és 30 millió forint közötti támogatási összeget kapott. Ehhez képest a legkevesebb plusz forrást Szombathely nyerte el: 21.4 millió forintot adtak az AGORA-Hangzóna projektre.https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2020/12/29/ezek-a-videki-klubok-most-ingyenmilliokat-kaptak-ok-tulelhetik-a-jarvany-okozta-sokkot