Letartóztatásban marad a vádlott, aki bódultan, jogosítvány nélkül vezetett, majd utcákon át menekült a rendőrök elől

 

 

A Miskolci Járásbíróság döntése értelmében továbbra is indokolt a letartóztatása annak a vádlottnak, aki idén júliusban kábultan, vezetői engedély nélkül vezetett Miskolcon, majd az intézkedő rendőrök elől több utcán át menekült, míg végül egy betonoszlopnak ütközött.

 

A vádirat szerint a vádlott új pszichoaktív szert fogyasztott, mely miatt bódulttá vált. Ezen állapotában, 2020. július 25-én jogosítvány nélkül vezette Miskolcon a József Attila utcán autóját, amikor az arra haladó rendőrök intézkedni próbáltak vele szemben. A vádlott a rendőrök fény- és hangjelzése ellenére nem állt meg, az autó sebességét növelte, majd behajtott egy zsákutcába, melyet egy betonfal zárt le. Amikor a vádlott észrevette, hogy nem tud tovább menni, megfordult. Időközben a rendőrök utolérték, megálltak a vádlott autójával szemben és mindketten kiszálltak a gépkocsiból. Az egyik járőr a vádlott autója mellé lépett, kezét a motorháztetőre tette, mire a vádlott gázt adott és elindult. Az indulás lendületének hatására a rendőr megpördült és jobb könyökével a vádlott autójának ütközött. A vádlott nekihajtott a rendőrautó ajtajának, majd elhagyta a helyszínt. A járőrök követték, azonban a vádlott továbbra is nagy sebességgel menekült, míg az egyik kanyarban felhajtott a járdaszigetre és egy betonoszlopnak ütközött. Elfogásáig futva menekült tovább.

 

A letartóztatásban lévő vádlottal szemben hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés és bódult állapotban elkövetett járművezetés miatt a Miskolci Járásbíróságon folyik büntetőeljárás. A vádlott bűnössége esetén a kiszabható büntetés mértéke 7 év 6 hónap szabadságvesztés is lehet, mely miatt megalapozottan feltehető, hogy a vádlott a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne. Tartani lehet attól is, hogy a vádlott újabb bűncselekményt követne el. Mindezen okok miatt a bíróság a vádlott letartóztatását az elsőfokú ítélet kihirdetéséig fenntartotta.