Az USA-ban négy eljárás indulhat a Google és a Facebook ellen

Az USA-ban négy eljárás indulhat a Google és a Facebook ellen

Az amerikai igazságügyi minisztérium január végéig benyújtja a bíróságokra a kereseteket.

A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva írta meg, hogy a szaktárca összesen négy beadványt készít a Facebook és a Google ellen. Mindegyik ügyben a vád a piaci pozícióval való visszaélés lesz. A Facebook ezt a magatartást a közösségi médiapiacon követte el, míg a Google az internetes keresés és hirdetések esetében.

Az amerikai újság a vádpontokkal kapcsolatban nem közölt konkrétumokat, csak annyit árult el, hogy a hivatalok vizsgálják, hogy a két vállalat visszaélt-e és ha igen, milyen mértékben a piaci hatalmával. A két érintett óriáscég minden felvetést visszautasított. Amennyiben a Facebookot valóban beperli az amerikai igazságügyi minisztérium, akkor ez lesz az első alkalom, amikor Mark Zuckerberg vállalatának a tengerentúlon egy ügyben bíróság előtt kell felelnie.

Bár lassan véget érnek az amerikai választások, a közösségi platform közel sem lélegezhet fel, ugyanis folyamatosan támadják szinte minden oldalról. A demokraták azt vetették a szemére, hogy túl keveset tesz az álinformációkkal és a félrevezető bejegyzésekkel szemben, a republikánusok pedig azért támadják, mert állításuk szerint a portál a háttérbe szorítja a konzervatívok bejegyzéseit.

Júniusban az Amerikai Egyesült Államok illetékes hivatalai kartellvizsgálatot indítottak a Google ellen, a cél a társaság online keresőjének visszaszorítása. Többek között felmerült, hogy kényszerítik a Google-t a Chrome böngésző és a reklámüzletága bizonyos részeinek az értékesítésére. S, ha ez még nem lenne elég, októberben az igazságügyi tárca és 11 amerikai tagállam beperelte a webes konszernt jogszerűtlen monopoltevékenység miatt.