Menesztették a Miskolci Zsidó Hitközség elnökét, mert nem zsidó

Egy, a Neokohn birtokába került levél tanúsága szerint a Szlukovinyi Pétert származása körüli, hetek óta húzódó botrány miatt leváltották, és a zsinagógai közösségből is kirúgták a Mazsihisz vezetőségi tagját.

 

Szlukovinyi körül idén kezdett kirajzolódni a botrány, miután egy internetes portál meggyanúsította, hogy nem zsidó származású, erről évekig hazudott és semmilyen bizonyítékkal nem tudott szolgálni, hogy tisztázza az ellen felhozott vádakat. Szlukovinyit októberben a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség által működtetett neológ rabbinikus vallási bíróság elé kérették, ahol tisztázhatta volna az ellene felemerült vádakat, azonban ezt Szlukovinyi többszöri próbálkozásra sem tudta megtenni.

A neológ vallási bíróság döntése szerint „[…] vizsgálatunk eredményeképpen […] a fentiekben felsorolt egyéb dokumentumok és információk alapján [a vallási bíróság] kimondja, hogy Szlukovinyi Péter nem zsidó. […] Szlukovinyi Péter a közeli s távoli jövőben nem tölthet be semmilyen vallási vagy világi pozíciót a szűkebb és tágabb zsidó közösségben. Az elkövetkezendő legalább hét esztendőben fel sem veheti a zsidó vallást, nem térhet be, hiszen a hamis állítással már megszerzett pozíciók fényében esetleges betérésének őszinte volta, hitbeli elkötelezettsége erősen kérdéses lenne. “

A szerkesztőségünkhöz eljutott levél ismerteti a Miskolci Hitközség vezetőségének határozatát:

„Tudomásul véve a MAZSHISZ jogi osztályának álláspontját, vezetőségünk ülést tartott, amelyen a Besz-Din [vallási bíróság] ítéletére valamint a Miskolci Zsidó Hitközség alapszabályának III. fejezete 2. pontja szerinti bekezdésére figyelemmel, 2020. december 01. hatállyal Szlukovinyi Pétert kizárta a Miskolci Zsidó Hitközség tagjainak sorából.

Természetesen a vezetőség ezen döntése nem vonatkozik feleségére és lányára, akik továbbra is megbecsült tagjai közösségünknek.”https://neokohn.hu/2020/12/02/menesztettek-a-miskolci-zsido-hitkozseg-elnoket/