Blikk.hu. Az új amerikai külügyminiszter Antony Blinken nevelőanyja, Vera a Hollán Ernő utcában cseperedett fel a háború idején, akárcsak a kamasz Soros György

Szokatlanul ismerős terep lesz Magyarország az amerikai politika nagyágyúinak a következő négy évben. Az új elnök, Joe Biden már a hetvenes években is foglalkozott magyar ügyekkel, sőt, el is látogatott a vasfüggöny mögé, Budapestre és a Balatonra. Egyik legjobb barátja, a néhai Tom Lantos kongresszusi képviselő révén mélyebben is megismerhette a magyar nép lelkét.De még Bidennél is jobban képben van az új kijelölt új amerikai külügyminiszter, Antony Blinken, akinek az anyja magyar származású, mostohaanyja ténylegesen is magyar, édesapja, Donald Blinken pedig a kilencvenes évek közepén amerikai nagykövetként szolgált Budapesten.

Antony (Tony) Blinken 1962-ben, New Yorkban született. Édesanyja, Judith Frehm magyar származású nő volt, ám már az Egyesült Államokban született. Tony kilenc éves volt, amikor a szülei elváltak; az anyja még 1968-ban egy partin ismerte meg Samuel Pisar lengyel holokauszt-túlélőt, aki Judith második férje – és Tony mostohaapja – lett.

Donald Blinken másodszorra is egy magyar nőtt vett feleségül. Blinken nevelőanyja, Ermer Vera Budapesten született, kislányként élte át a német megszállást és a főváros szovjet ostromát a Hollán Ernő utca 16-ban – mindössze három házra a Hollán utca 10-től, ahol Soros György cseperedett. Sorost a német bevonulás után pár házzal odébb aztán egy minisztériumi osztályvezető rejtegette, mint tulajdon keresztfiát.

– Volt szemben egy lakás, ahol egy osztálytársam lakott, és azt hiszem, meglátott engem az ablakban. Ez kissé veszélyessé tette a helyzetemet – elevenítette fel Soros még 2014-ben.

A videóban 10:55 után Soros György beszél a Hollán Ernő utcai időkről

A házban élők közül már senki nem emlékszik Verára. Meglepődtek, amikor említettük, hogy milyen ismert ember élt egykor itt.

Ebben a Hollán Ernő utcai házban lakott egy ideig Anthony Blinken nevelőanyja, Vera / Fotó: Fuszek GáborEbben a Hollán Ernő utcai házban lakott egy ideig Anthony Blinken nevelőanyja, Vera / Fotó: Fuszek Gábor

Vera családja nagy szerencsével élte túl az ostromolt, majd 1950-ben, a kommunista hatalomátvételt követően leleményesen szöktek nyugatra.

– A legkorábbi emlékeim között van, ahogy megszólalnak a szirénák és az óvohelyekre igyekszünk, ahol hosszú órákat töltöttünk el – írta történetéről egy cikkben Vera, ahol azt is elmondta, mindennap éhes volt, mígnem 1945. január 16-án szovjet katonák nem léptek a pincébe, majd szabadon távozhattak. Hosszú hetek után először látott ekkor napfényt.

Az olasz nagykövet közbenjárásával megözvegyült édesanyja névházasságot kötött egy olasz emberrel, így jutottak át a határon. A túloldalon a házasságot törölték, majd meg sem álltak Amerikáig.

Az első szovjet tank 1944. november 3-án jelent meg Budapest határában, a város 102 nap után adta meg magát / Fotó: FORTEPAN Dienes Balázs Az első szovjet tank 1944. november 3-án jelent meg Budapest határában, a város 102 nap után adta meg magát / Fotó: FORTEPAN Dienes Balázs

A magyar nő 1971. május 11-én, édesanyja unszolására ment el egy vakrandira, ahol Donald Blinkennel hozta össze a sors. Vera másnap azzal hívta föl a legjobb barátját: „Megtaláltam azt az embert, akivel szeretném leélni életem hátralévő részét”. A férfi előző házasságából származó és akkor 9 éves Antony az első perctől elfogadta magyar mostohaanyját. „Hálás vagyok, amiért ilyen boldoggá teszed az apámat” – mondta neki az esküvőn.

Tony Blinken Obama elnöksége alatt külügyminiszter-helyettesként szolgált. Jól ismeri a magyar viszonyokat / Fotó: EPA/JEON HEON-KYUNTony Blinken Obama elnöksége alatt külügyminiszter-helyettesként szolgált. Jól ismeri a magyar viszonyokat / Fotó: EPA/JEON HEON-KYUN

Blinken kinevezett külügyminiszterként tett első beszédében is megemlékezett nevelőanyjáról. „Apám felesége, Vera Blinken a kommunista Magyarországról menekült el fiatal lányként” – emelte ki, mint életének egyik meghatározó mozzanatát.

Antony Blinken a szülei válása után az anyjával maradt, aki új férjével Párizsba költözött, majd visszatért Amerikába, ahol jogi diplomát szerzett. Bill Clinton elnöksége alatt már fontos pozíciókat töltötte be: a Nemzetbiztonsági Tanács munkatársa volt a Fehér Házban, 2002-ben a szenátus külügyi bizottságának személyzeti igazgatója lett.

Szakértelmével hamar felhívta magára Joe Biden figyelmét, aki akkor a bizottság elnökeként szolgált. Amikor Biden 2008-ban elindult az amerikai elnökjelöltségért, Blinken csatlakozott a csapatához. Az elnök Barack Obama lett, Blinken pedig előbb nemzetbiztonsági tanácsadó, majd külügyminiszter-helyettes lett.

Joe Biden alelnök, Barack Obama amerikai elnök és stábja figyelik az Oszama bin Laden elleni akció képsorait a Fehér Házban. Az akció során amerikai katonák megölték a terroristavezért. Az ajtóból Tony Blinken, az alelnök nemzetbiztonsági tanácsadója kukucskál. /MTI/Fehér Ház/Pete SouzaJoe Biden alelnök, Barack Obama amerikai elnök és stábja figyelik az Oszama bin Laden elleni akció képsorait a Fehér Házban. Az akció során amerikai katonák megölték a terroristavezért. Az ajtóból Tony Blinken, az alelnök nemzetbiztonsági tanácsadója kukucskál. /MTI/Fehér Ház/Pete Souza

Antony Blinkent időközben Magyarországhoz is újabb kötelék fűzte. Édesapja 1994-1997 között budapesti amerikai nagykövetként tevékenykedett. Érzelmes pillanat volt ez a családnak, különösen Verának, akinek 44 évvel ezelőtt még menekülnie kellett az országból. De Antonyban is maradandó élményt hagyott.

– Nagykövetként szolgált apám az én hősöm és a példaképem – mondta külügyminiszteri bemutatkozó beszédében.

Budapesti szolgálatuk lejárta után Donald és Vera Blinken teljes itt keletkezett irathagyatékukat a Nyílt Társadalom Archívumra hagyták. A Soros György nevéhez fűződő alapítvány archívumának működését jelentős pénzadománnyal is támogatták, amely 2015 óta az ő nevüket viseli. Az archívumban Magyarország kommunista uralom alatti történelméhez köthető dokumentumokat, hagyatékokat őriznek.

A Blinken családot Soros Györgyhöz fűző viszony egy hónapon belül már a második rossz hír a magyar kormánynak Donald Trump választási veresége óta most, hogy Antony Blinken lesz a külügyminiszter. A CEU Bécsbe költözése és a Soros György elleni hadakozás januártól már nem számíthat kedvező visszhangra az amerikai külügyminisztériumban. Hogy a Szijjártó Péter és Biden közötti csörte után lesz-e fegyverszünet vagy sem, és hogy mit képvisel ez ügyben az új amerikai külügyminiszter, várhatóan csak Joe Biden januári elnöki beiktatása után derül ki.https://www.blikk.hu/aktualis/politika/antony-blinken-amerikai-kulugyminiszter-anyja-soros-gyorgy/37mxpfl?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

ől