Skip to content

Lyukas zsebű miskolciak…A miskolciak bérrendezését kezdeményezi a Velünk a Város frakciója

Lyukas zsebű miskolciak…A miskolciak bérrendezését kezdeményezi a Velünk a Város frakciója

 

 

 

 

Jakab Péter országgyűlési és Badány Lajos önkormányzati képviselők csütörtökön tartott közös sajtótájékoztatójukon a miskolciak bérrendezésére tett javaslatukról tájékoztatták a média munkatársait.

 

Badány Lajos a felterjesztés előzményeként elmondta, hogy a Velünk a Város frakció jobbikos frakciócsoportja önálló indítványt nyújtott be még a város augusztusi közgyűlésére. Ennek célja, hogy Miskolc törvénymódosító javaslattal éljen a kormányzatnál a regionálisan kialakult bérkülönbségek kiegyenlítése érdekében.

Előterjesztése indoklásában elmondta, az állam többségi tulajdonában lévő vállalatok hátrányosan különböztetik meg a miskolciakat, amikor ugyanazért a munkáért alacsonyabb munkabért fizetnek városunk munkavállalóinak, mint pl. a Győrben élőknek. Véleménye szerint az ország egyes régiói közötti különbségek csökkentése csak akkor valósulhat meg, ha sikerül a keleti megyékben élők munkabérét felzárkóztatni a nyugati országrészben dolgozók jövedelmi szintjéhez. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a jövedelmi különbség évről évre nő. „Amíg 2019. elején egy borsodi munkás átlagosan 112 ezer forinttal keresett kevesebbet egy budapestinél, addig 2020. első félévében ez a különbség már 126 ezret is meghaladja” – ismertette az adatokat. A miskolci képviselő hangsúlyozta, ebben a helyzetben kulcsfontosságúnak tartja az állami példamutatást, első lépésként szükségesnek látja az állam többségi tulajdonában levő vállalatoknál kötelező jelleggel véghezvinni a bérrendezést.

 

Közgyűlési előterjesztésében javaslatot tett a Munka Törvénykönyvének kiegészítésére, a következők szerint:

 

„Az állam többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetek esetében a munkaerő-piaci viszonyok figyelembevétele nem eredményezheti azt, hogy ugyanazért a munkáért az azonos munkakört ellátó munkavállalók tekintetében eltérő munkabér kerüljön megállapításra az ország különböző régióiban.”

 

A Velünk a Város önkormányzati képviselője üdvözölte azt, hogy frakciójuk támogatta az előterjesztést, ezzel is megerősítve azt, hogy végre olyan városvezetése van Miskolcnak, amely tarthatatlannak ítéli meg a kialakult helyzetet, célul tűzte ki a térségünket sújtó bérszakadék csökkentését. Ez biztosítja a miskolci munkaerő megbecsülését, a város lakosságának megtartását, a helyben lakó emberek életminőségének javítását.

 

A felterjesztésről szóló levelet megküldték az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, ahol folyamatban van az elbírálása – zárta tájékoztatóját Badány.

 

Jakab Péter országgyűlési képviselő megerősítette, hogy írásbeli kérdést tett fel a kormánynak arról, hajlandó-e támogatni a miskolci önkormányzat kérését? Akarja-e  érdemben segíteni a bérek felzárkóztatását ott, ahol a bérszínvonal elmarad nemcsak a fővárositól, de még az országos átlagtól is.

„A kormány érdemi válaszadás helyett tagadásba és hazugságba menekült”- foglalta össze ezzel kapcsolatos tapasztalatait. Elmondása szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára mindenekelőtt letagadta, hogy jelentősek lennének a bérkülönbségek az egyes országrészek között, majd azt állította, hogy az elmúlt években minden megyében, így Borsodban is nagymértékben emelkedtek a bérek, még a legszegényebbek között is.

Jakab felidézte, hogy az államtitkár szerint nem kell tennie semmit az ügyben a kétharmados kormánynak, mivel a piaci viszonyokra nincs közvetlen ráhatása. Túl azon, hogy a felterjesztés az állam többségi tulajdonában levő gazdálkodó szervezetekre – tehát nem a versenypiaci szereplőkre – vonatkozik, a képviselő emlékeztetett arra, hogy a kormány az elmúlt 10 évben mást sem tett, mint beavatkozott a piaci viszonyokba az állami szintre emelt korrupcióval. „Most meg kéne fordítani az irányt. Nem elvenni kell a néptől, hanem adni!” – hangsúlyozta. Ráadásul van is miből. Orbán Viktor épp most készül megvétózni azt az uniós mentőcsomagot, amely 2500 milliárd vissza nem térítendő támogatást adna Magyarországnak, feltéve, hogy Magyarország garantálja azt, hogy ezt a pénzt eljuttatja az érintettekhez. A miniszterelnök viszont szemlátomást úgy gondolja, ha nem lehet ez a pénz az övé, akkor inkább ne legyen senkié – fogalmazott Jakab.

A jobbikos honatya szemléltette a miskolciak számára, mekkora, összegről van szó. „Ha ezt az összeget nem a kormány, hanem az önkormányzatok kapnák, akkor Miskolcnak nagyjából 40 milliárd forint plusz bevétele lenne, ami azt jelenti, hogy minden miskolcinak, az aggastyántól a csecsemőig 250 ezer forint jutna.” Ebből a pénzből már lehetne válságot kezelni, gazdaságot élénkíteni, béreket emelni. Ezt a pénzt veszi el a vétóval a miskolciaktól a Fidesz” – jelentette ki a Jobbik elnöke. Végezetül felszólította a Fidesz miskolci országgyűlési képviselőit, ne hallgassanak, hanem tiltakozzanak Orbán ámokfutása ellen, mivel ez a pénz jár a magyaroknak és a miskolciaknak.

„Tehát a kormány döntsön a miskolciak bérfelzárkóztatásáról. A pénz megvan hozzá, csak nem kell megvétózni és ellopni” – összegezte álláspontját Jakab.

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



19 Comments

  1. Névtelen
    2020.11.19. 19:07

    „A pénz megvan hozzá, csak nem kell megvétózni és ellopni” – összegezte álláspontját Jakab.”
    Ilyesmiket a falusi cigány luvnya is tud mondani a méltányossági segély átvétele után 3 nappal a kocsma előtt.

    10
    3
  2. Névtelen
    2020.11.19. 19:12

    „A dolgozók hangulatának az sem tesz jót, hogy miközben ők áldozatul estek az önkormányzat takarékoskodási intézkedéseinek, addig a polgármester emberei jól fizető állásokhoz jutnak az önkormányzat cégeinél.

    Révész Péter jobbikos önkormányzati képviselő projektmenedzseri, az MSZP színeiben politizáló Bazin Levente önkormányzati képviselő édesapja, Bazin Géza beruházási és fejlesztési tanácsadó lett a Városgazda Kft.–nél. A Miskolci Állatkert és Kultúrpark sajtóreferensi és sajtószóvivői tisztségét a Rocker Zsoltiként ismerté vált Erdei Sándor önkormányzati képviselő kapta meg, aki Márki-Zay Péter mozgalmát szervezi Miskolcon, illetve Veres Pál polgármester bizalmi embere is egyben. A polgármester bizalmi köréhez tartozó emberek az utóbbi egy hónapban kapták meg a megbízásaikat.

    Bartha György pedig még január 21-én lett a Miskolc Holding Zrt. Gazdaságfejlesztési és Ingatlangazdálkodási Igazgatóság igazgatói koordinátora. „

    13
    1
    • Névtelen
      2020.11.19. 21:25

      Csupa nélkülözhetetlen hozzáértő ember a nincs pénzből!

      A Pali bizalmi embere a bohóc???

      Madarat tolláról!

      13
      2
  3. Névtelen
    2020.11.19. 19:24

    Tudjuk! Mondtátok a kampányban😁😂🤣 35 ezren komolyan vették.

    „Zsugorodó „kis Miskolc” nem tud növekedni, regionális szerepköre csökken, a városok közötti versenyben rendre alulmarad. Nagy-Miskolc az új gazdaság regionális központja, élhető és vonzó, egészséges, emberközpontú, inspiráló és integráló város lesz.

    Hatékonyan fellépünk a – gazdasági – elvándorlással szemben:

    Városi életpályamodell-programot indítunk

    A város ma is az egyik legnagyobb foglalkoztató – ismerjük el munkavállalóinkat. Városi minimálbért vezetünk be az önkormányzat társaságainál, az ott dolgozók legyenek anyagilag is megbecsült munkavállalók.

    Új városi adópolitika

    Megvizsgáljuk a helyi iparűzési adó rendszerét, hogy az jobban szolgálja az itt működő vállalkozások érdekeit.

    Új ingatlanpolitika

    Újra élettel töltjük meg a főutcát, igényvezérelt bérbeadás mellett újranyithatóak az eseteként már tíz éve üresen álló üzletek.”

    11
    2
    • Névtelen
      2020.11.19. 20:31

      Tele hazudták a kampány, most meg a pártkatonák, családtagoka, haverok aratnak, a miskolciak meg egyre többet fizetnek mindenért.

      16
      5
    • Névtelen
      2020.11.19. 21:28

      A politikusokat nem lehet felelősségre vonni hazugságért?

      11
    • Én
      2020.11.20. 14:34

      Ez egy jól felépített hazugság gyár volt egy katedrabohóc vezetésével. A miskolciak meg beszopták, azt hitték jön a Kánaán,csakhogy ezek a moslékkoaliciósok nem szeretnek dolgozni, csak pofázni, no meg a 30-40%-ot zsebre rakni és romba dönteni a várost.

      7
      1
  4. Névtelen
    2020.11.19. 20:00

    Jakab! Mennyi Is a béred? 2,2 millió?

    10
    5
    • Névtelen
      2020.11.19. 21:31

      2,5 millió a trágár hordószónoknak!

      9
      4
    • Névtelen
      2020.11.20. 11:23

      A fideszeseknek is annyi. Ráadásul ők meg csak károkat okoznak.

      3
      8
      • Névtelen
        2020.11.20. 14:33

        Csak nem tiéd a kormányzati felelősség, taknyos?

        3
        1
      • Névtelen
        2020.11.20. 14:35

        Tudjuk! Jakab szerint még a túlórámat sem fizették ki. 😂😁😂😁😂🤣

  5. Névtelen
    2020.11.19. 21:43

    ..a bérek felzárkóztatását saját magukon kezdték meg az elvtársak úgy tűnik… Az a Badány Lajos kéri a bérek emelését, aki tavaly elsőként szavazta meg saját maga és párttársai tiszteletdíj emelését??? Az a Badány Lajos kéri a bérek felzárkóztatását, aki számtalan jogcímen vesz fel fizetést, mint pl. gazdaságfejlesztési tanácsnok, Városgazdálkodási és Városüzemeltetési Bizottság elnöke vagy önkormányzati képviselőként???Ezen felül frakcióvezető-helyettes és az alpolgármesteri poszt várományosa???Az a Badány Lajos kéri a bérek „rend”ezését, aki a rend fogalmával alapvető hiányosságai vannak???Illegálisan szemetel és a prostitúció legalizálásával akar Miskolcnak bevételt termelni???- ez nettó stand up comedy…..mikor lesz folytatása, mert nagyon jól szórakozom….sztem ezt vegyék be a Mindig TV műsorai közé, ne a Dikh TV-t:)))))))))

    10
    1
  6. Névtelen
    2020.11.20. 07:12

    Tiltó utasításra példaként külföldi témát említ a volt közmédiás munkatárs: a fukusimai atomerőműben 2011-ben bekövetkezett üzemzavar után a Paks II-ről szóló beszámolókban például nem volt szabad az „atom” szót használni, helyette nukleáris erőművet kellett mondani, nehogy a fukusimai balesetre asszociáljanak a nézők.

  7. Névtelen
    2020.11.20. 11:08

    Húzzál már el innen petike a p… ba,oszt számolgasd a 2 milliódat karigerinel. Itt az elmúlt 5 évben több mint 60%-os béremelés volt, ti egy év alatt csak a béreket csokkentettetek, kafetériát megvontatok, tömeges létszámleépítést csinaltatok és a haveroknak meg a csaladi pereputtynak jol fizető sportállásokat hoztatok létre…

    8
    1
  8. Névtelen
    2020.11.20. 11:19

    Mutassatok példát és becsületesen emeljétek meg a város tulajdonában lévő cégek dolgozóit!Bár úgy gondolom,hogy az általuk kiadott közlemény csak arra jó,hogy Orbánra fogják,hogy nem ad pénzt!Januártól kellett volna fizetést emelnetek és csak júliusban sikerült!Tehát a felét már élből lenyúltátok!Persze a tiszteletdíjatokat nem felejtettétek el ennyire!Ahogy hallani jövőre a kafetériát sem akarjátok adna nemhogy béremelést!Na akkor nézzétek meg majd a népszerűségi mutatótokat!Persze mindent a kormányra és a vírusra fogtok majd!Álságosak vagytok!

    5
    1
  9. Névtelen
    2020.11.20. 12:57

    Ezt is olyan sikeresen tegyétek, mint a vv-s sportállásokat csináltátok!

  10. Névtelen
    2020.11.21. 15:13

    A miskolci emberek nem hülyék, a többség nagyon fel van háborodva, akinek füle van az hallja… nem lesz ennek így jó vége, mert az emberek türelme véges!!!

    • Névtelen
      2020.11.21. 17:58

      A Fidesz járt házról házra. Megmondta előre, az elvtársi programot!
      Szagoljátok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük