Megszavazták Eilat és a Holt tenger vírusmentes turisztikai szigetté nyilvánítását, a jogszabályra még várni kell

Az Alkotmányjogi és Igazságügyi Bizottság végleges jóváhagyását követően a Kneszet plénuma Eilatot és a Holt-tengert koronavírusmentes “turisztikai szigetekké” nyilvánította. A részletes jogszabályra, amely lehetővé teszi a szállodák megnyitását, valamint a vírusmentes területek megőrzéséhez szükséges gyors tesztekre azonban még napokig várni kell.

Megfelelőn a plénum döntésének Eilat és a Holt-tengeri üdülőhelyek, éttermek és turisztikai látványosságok újból megnyithatnak, ugyanakkor az ország más hasonló turisztikai helyszíneit illetően egyelőre még érvényben marad a korlátozás.

A bizottsági ülésen a törvényhozók be akartak iktatni a jogszabályba egy olyan záradékot is, amely lehetővé tenné, hogy a törvényhozó testület további helyszínekkel bővítse az úgynevezett vírusmentes “turisztikai szigetek” listáját, amennyiben betartják az egészségügyi irányelveket. Juli Edelstein egészségügyi miniszter azonban más egészségügyi tisztviselőkkel együtt ellenállt és sürgette az országos zárlat lassú és óvatos enyhítését.

Jákov Asher az alkotmányjogi és igazságügyi bizottság elnöke szembeszállt Edelsteinnel és kijelentette, hogy Eilaton és a Holt tengeren kívül más turisztikai helyszínek újranyitását is engedélyezni kell, a kialakult parázs vitát végül Benjámin Netanjahu miniszterelnök zárta le.

Edelstein szerda esti nyilatkozatában méltatta a törvény elfogadását, mondván, hogy ez segít Eilat megmentésében, majd Asherrel való összetűzésével kapcsolatban kijelentette

Örülök, hogy minden további záradék hozzáadásával kapcsolatos kísérlet kudarcot vallott.

A lezárás megszüntetésére vonatkozó többlépcsős visszatérési terv az egészségügyi minisztérium és a kabinet szerint körülbelül négy hónapot fog igénybe venni, azzal a kikötéssel, hogy a már feloldott korlátozások újra visszaállíthatóak, amennyiben a fertőzések száma nem csökken az elvárások szerint.

Az új törvény előírásai az Eilati vagy Ein Bokek holt-tengeri üdülőhelyek területére való belépés előtt kötelezővé teszik az előzetes 72 órán belüli negatív COVID-19 teszt tanúsítvány bemutatását.

A bizottságban a jogszabály feltételeinek kijelölésekor azonban kiderült, hogy az egészségügyi minisztérium jelenleg nem tud megfelelő mennyiségű tesztet rendelkezésre bocsátani. A minisztérium számára időt biztosítva született kompromisszumos megoldásként a jogszabály lehetővé teszi a tesztelést a turistaszigetekre való belépés után hetente egyszer és nem háromnaponta.

A koronavírus globális következményei mellett az országos zárlatok miatt Izrael turisztikai ipara csődközeli helyzetbe jutott. A tavaszi korlátozás után volt ugyan egy rövid felfutás, mivel az izraeliek nem utazhattak külföldre, de a szeptember közepén bevezetett országos zárlat a szállodákat ismét bezárásra kényszerítette.

Az idegenforgalomtól erősen függő Eilat és a Holt-tenger turisztikai területein levő szállodák bezárása miatt az országos átlaghoz képest kiugróan magas, 40 százalék körüli a munkanélküliség.