Számos késő esti és kora hajnali, valamint az összes éjszakai járat közlekedtetését megszünteti az MVK Zrt. Miskolcon a vendéglátóhelyek este 11 órási bezárását előíró kormányrendeletre hivatkozva. Az intézkedés a város számos területét, így a gerincvonalakat is érinti.
Ezzel az a fő probléma, hogy saját helyszíni felmérésünk alapján ezen járatok nagy részét munkából hazafelé igyekvő, illetve kora hajnalban munkába induló utasok is használják.
Az igaz, hogy jelen ideiglenes helyzetben az érintett járatok utasszáma megcsappant, azonban messze NEM 0 utassal közlekednek.
A megszüntetéseket az MVK Zrt. a – többek között egyesületünk részvételével működő – Közösségi Közlekedési Munkacsoport kihagyásával készítette elő, a tervek megismerését követően pedig elmondtuk, hogy ezt a tervezetet semmilyen formában nem tudjuk támogatni, illetve az is, hogy az érintett járatok ilyen útvonalon és ekkora járművekkel történő ellátása az éjszakai órákban valóban nem gazdaságos, ezért fontos hogy a közeljövőben találjunk erre hatékonyabb megoldást.
Ennek a problémának a kezelését kisebb méretű autóbuszok (folyamatban lévő midi busz beszerzés, de akár bérlés vagy kisbuszos külső szolgáltató bevonása), valamint az éjszakai igényekre specializált összevont útvonalak és igényvezérelt szolgáltatások (csak akkor indul el és csak addig megy a busz, ameddig van utas) alkalmazása jelentheti.
Kértük, hogy a szóban forgó járatok ne kerüljenek megszüntetésre addig, amíg el nem készül egy a késő esti, éjszakai és kora hajnali igényeket hatékonyan és gazdaságosan kiszolgáló éjszakai vonalhálózat és menetrend. Sajnos az előzetes figyelmeztetéseinkkel nem értünk cél, így most már az utasokon a sor, hogy kiálljanak a haza és munkába jutási lehetőségeikért.
Az MVK által választott teljes megszüntetés is csak alig kimutatható megtakarítást jelent egyébként, és az általa remélt nyereség meglátásunk szerint messze elmarad azoktól a káros hatásoktól, amelyet ezzel a MVK Zrt. generálni fog saját maga, valamint utasai és tulajdonosa számára.
Az intézkedést szakmailag károsnak tartjuk és semmilyen formájában nem támogatjuk.
Az MVK közleménye alapján az is félő, hogy nem ideiglenes, hanem végleges intézkedésről van szó, valamint a kieső költségvetési tételek (állami támogatási és önkormányzati finanszírozási megvonás) is további, drasztikusabb lépések rémét jelezhetik előre.
Így nagyon nehéz szakmai munkát végezni.