Y híd. Végül is mi folyik itt, látványtervek csak jövőre?

Reméljük, minden rendben lesz – mondta az Észak érdeklődésére egy, a tervezett bontással párhuzamos Kont utcán élő lakó. – Igaz, az elmúlt néhány napban kétszer is elment az áram az utcában, egyik nap egy oszlop dőlt ki, két nap múlva pedig egy másik, apró malőr miatt borultak sötétbe a házak, de rövid időn belül elhárították a hibákat. A szomszédos házak bontásával kapcsolatban láttuk a bontási tervet, biztosítottak bennünket, hogy mindent aprólékosan megterveztek.
A NIF Zrt. közleményéből megtudhattuk, a Grander Home Kft.-vel kötötték meg a korábban kisajátított Vörösmarty utcai ingatlanok bontási munkálataira a szerződést. Az épületek elbontása után – ígérik – rendezetté válik a jelenleg rendezetlen terület.

Kérdeztük, meg tudják-e mutatni az Északnak a kialakítandó terület látványtervét, de azt válaszolták, majd csak a jövő év elejére készülnek el vele. Így csak a leírásukra hagyatkozhatunk: az új kétszer kétsávos Vörösmarty utca és a szintén kétszer két sávos kialakítású Y-híd a szervízutakkal és a járdákkal „együtt járulnak majd hozzá ahhoz, hogy mind a gépjárművel, mind pedig a biciklivel közlekedők egy élhetőbb, városi közlekedésben vehessenek részt”.

Magáról a beruházásról már többször beszámoltunk: az Y-híd projekt sok évi előkészítő munka után indult el. A projekt során egy előre gyártott, valamint monolit vasbeton szerkezetű, vasút feletti, 12+4 támaszú háromágú, úgynevezett Y-híd épül. A híd egyik ága Martinkertváros, a másik a Tiszai pályaudvar felé halad majd.A Vörösmarty utcát mintegy 570 méter hosszban kétszer 2 sávosra bővítik kanyarodósávok építésével.

Átépítik a Király és a Vörösmarty utca, valamint a Soltész Nagy Kálmán és a Vörösmarty utca kereszteződését is. A Kisfaludy utca 175 méteres korrekciója és burkolatépítése is megvalósul, valamint a Vörösmarty utca 160 méteres új szakaszát is kialakítják egy új jelzőlámpás csomóponttal együtt. A fejlesztés hazai forrásból valósul meg.

boon.hu