Nobel díj. Louise Glück 1943-ban született New Yorkban, apai nagyszülei az Egyesült Államokba emigrált magyar zsidók voltak

 Az idén a magyar felmenőkkel is rendelkező Louise Glück amerikai költőnő kapta az irodalmi élet legrangosabb díját.

„Glück összetéveszthetetlen költői hangja a letisztult szépségével az egyetemesbe viszi át az egyedi létezést” – méltatta az irodalmi Nobel-bizottság a 77 éves díjazottat, aki a 16. női nyertese az irodalmi Nobelnek. Legutoljára közel három évtizede kapta amerikai alkotó a díjat.

Anders Olsson a irodalmi Nobel-díj-bizottság főtitkára kiemelte Glück direkt és kompromisszumoktól mentes hangját, amely „tele van humorral és csipkelődő szellemességgel”. Olsson szerint Glück köteteit az egyértelműségre való törekvés határozza meg. Legutoljára egyébként 2011-ben kapta költő, a svéd Tomas Tranströmer, az irodalmi Nobel-díjat.

Meglepetés, hogy Glück nyert

Louise Glück 1943-ban született New Yorkban, apai nagyszülei az Egyesült Államokba emigrált magyar zsidók voltak.

Glück költeményeiben az én arra figyel, ami az álmaiból és a tévképzeteiből hátramarad, és senki nem állhatatosabb, mint Glück, ha arról van szó, hogy szembe kell nézni az én illúzióval. De még ha Glück soha nem is tagadta, hogy az életélményeinek nagy jelentősége van a költészetében, nem szabad a vallomásos költők közé sorolni” – mondta Anders Olsson.

Az, hogy végül Glück kapta az elismerést, több szempontból is meglepetés volt. Egyfelől 2008-ban a Nobel-díjért felelős Svéd Akadémia titkára úgy nyilatkozott, hogy az amerikai irodalom túlságosan befelé forduló, az Egyesült Államok aktuális történéseire koncentrál, így sokan nem számítottak egy amerikai díjazottra. Ráadásul az volt a közvélekedés, hogy három botránytól terhes év után az idén biztonsági játékra mennek az akadémia tagjai.