Koncz family.  Nem a kétharmad, hanem 2022 miatt fontos ez a választás
Zavaros múltú jelölttel teszteli vasárnap a kétpólusúvá vált pártrendszerben az összefogást az ellenzék egy olyan választókerületben, amilyeneket sorra kell nyernie másfél év múlva a kormányváltáshoz. Annál is inkább, mert egy elemzés szerint még két százalékpontos ellenzéki szavazattöbblet esetén is újból a Fidesz alakíthatna kormányt. Az országoshoz hasonló erőviszonyokat mutató körzet így a közvélemény-kutatásoknál is fontosabb fokmérője lehet annak, hogyan áll a pártverseny másfél évvel a parlamenti választás előtt.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:

Holott a Koncz Ferenc halálos motorbalesete után most vasárnapra kiírt Borsod megyei időközi választással kapcsolatban sokan hangsúlyozzák, hogy a parlamenti kétharmad a tét, a kormányoldal alkotmányozó többségét nem fenyegeti valódi veszély. Bár a Fidesz-KDNP-nek jelenleg valóban csak 132 képviselője van a minősített többséghez szükséges 133 helyett, a korábban a budaörsi polgármesteri címért a Fidesz színeiben induló Ritter Imre német nemzetiségi szószóló rendszeresen megszavazza a kormányzati indítványokat, és esetenként a Jobbikból kivált Mi Hazánk független képviselőire is támaszkodhat a kabinet.

A tiszaújvárosi-szerencsi választókerület időközi választását láthatóan mégis komolyan veszi mindkét oldal:

  • a Fidesz az elhunyt képviselő lányát, a Fidelitasból washingtoni állásba ejtőernyőző Koncz Zsófiát indítja (miközben a győzelmi esélyekkel nem kecsegtető dunaújvárosi választáson egy független falusi polgármester mögé állt be),
  • és – amellett, hogy olcsón adja a zöldséget – vehemensen támadja az összellenzéki indulót, Bíró Lászlót, akinek csakugyan erősen kifogásolható, kocsmai nívójú zsidózással tarkított a múltja.
  • Az ellenzék elkötelezettségét az jelzi, hogy miután a Jobbik adminisztratív okokból nem jelölhette saját politikusát, Bírót, a többi ellenzéki párt a DK-tól az LMP-ig a nevére vette, így deklarálva az egységet.
„Tisztázzuk: ki a Fidesz-bérenc?”

Vasárnap időközi képviselő-választást tartanak Tiszaújvárosban, ezért az elmúlt hétvégén a helyszínre vonultak a politikai pártok prominensei. Megmutatjuk, hogyan kampányoltak.

A tét valóban nagy, és nemcsak azért, mert másfél évvel a 2022. tavaszi parlamenti választás előtt senki nem akar vereséggel melegíteni, hanem mert a körzetet azok közé sorolják, amelyekben eldőlhet a következő országgyűlési voksolás. Így tesz a korábbi cikkünkben bemutatott 21 Kutatóközpont is, az intézet létrehozott egy mandátumkalkulátort, amely megmutatja, hogy az ellenzék és a kormány különböző, feltételezett szavazatarányai milyen mandátumeloszlást eredményeznének – sőt azt is, hogyan nézne ki a becslésekhez tartozó választási térkép, vagyis mely körzeteket nyerné nagy valószínűséggel a kormányoldal, és melyeket az ellenzék. A kalkulátor és a térkép itt érhető el.

Módszertan

A mandátumbecslés kiindulópontja a 2019-es EP-választás eredményének országgyűlési választókerületi bontása, kiegészítve az önkormányzati választás eredményeivel. Az intézet feltételezi, hogy a voksok területi mintázata hasonlóan alakul 2022-ben is, illetve hogy a Fidesz 300 ezer határon túli voksot szerez, mandátumhoz jut egy hozzá hű nemzetiségi képviselő, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk pedig nem jut be a parlamentbe. A modell DK-Momentum-Jobbik-MSZP-Párbeszéd-LMP együttműködést feltételez a körzetekben, és közös lista formájában kéri a felhasználótól a szavazatarányra vonatkozó becsléseket is. Ez utóbbi kérdés még nem dőlt el, ám az elemzés szerint mandátumtechnikai értelemben nincs is jelentősége: az ellenzéki külön indulás a legtöbb esetben ugyanazt a mandátumarányt adná, mint a közös lista.

Az elemzés arra is rámutat, hogy mennyire lejt a pálya a kormányoldal javára: egy országosan 4 százalékpontos Fidesz-fölény 61:39 arányú mandátumtöbblettel járna, ugyanekkora ellenzéki siker viszont minimális (51:49 arányú) törvényhozási többségét hozna az összefogásnak. Ennek az az oka, hogy az ellenzék felé hajló körzetekben átlagosan körülbelül ötezerrel több választásra jogosult él, egy ellenzéki szavazat tehát jellemzően kevesebbet ér, mint egy kormánypárti.https://24.hu/belfold/2020/10/09/idokozi-valasztas-szerencs-tiszaujvaros-borsod-koncz-zsofia-biro-laszlo-mandatumbecsles/

Fotó: facebook