Skip to content

Bocsáss meg az ellened vétkezőknek

Bocsáss meg az ellened vétkezőknek
Bocsáss meg az ellened vétkezőknek

Ez az igazi bakancslista! 9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt 60 leszel.

 

Ha rászánod magad, nem fogsz majd sírni, hogy lemaradtál az élet legszebb dolgairól.

Ahogy öregszünk, rá kell jönnünk, hogy sajnos minden kerek évforduló jelentős állomás az életünkben. Van, aki azt éli meg keservesen, hogy elmúlt 30, másoknál a 40 a vízválasztó, sokan pedig akkor borulnak ki, amikor az 50 gyertya már rá sem fér a tortára. Na de a hatvanadik születésnap az tényleg kész katasztrófa! A gerontológusok szerint ekkor sokak számára a dolgok már kezdenek kicsit szétesni – fizikai és érzelmi szempontból egyaránt -, és siratják, hogy annak idején hagyták elmenni maguk mellett az életet. Ezért aztán érdemes még az ötvenes éveinkben megtenni pár dolgot, hogy felkészüljünk az időskorra és utólag ne sajnáljuk magunkat annyira.

1. Tegyél szert fiatalabb barátokra
Ha nem akarsz majd egy nyugdíjasklubban punnyadni a tévé előtt, időben kezdj el barátkozni nálad fiatalabb emberekkel. (Nem pedofíliáról van szó, mínusz 15 év már tökéletes.) A fiatalabbak általában lelkesek és mások a tapasztalataik, mint neked, vannak új ötleteid, ezért rád is sugározhatnak egy kis életörömöt. Kutyasétáltatás közben ugyanúgy lehet új barátokra szert tenni, mint konditeremben vagy nyelvtanfolyamon, de elmehetsz önkéntesnek is valamelyik karitatív szervezethez, ez önmagában lelkesítő élmény.

2. Szokjál le egy rossz szokásodról
Dohányzás, ivás, zabálás, tévézés elhülyülésig – a magyar embernek annyi rossz szokása van, hogy biztosan neked is akad olyan, amit hanyagolhatsz egyszer s mindenkorra. Mellé még fogyjál is egy kicsit, ha túlsúlyos vagy, és jobban érzed majd magad, amikor 60 leszel.

3. Tervezd meg a visszavonulásodat
A jó hadvezér szervezetten vonul vissza a seregével, nem hagyja, hogy mindenki pánikban rohanjon hanyatt-homlok. Te is találd ki, hogy ha már nem dolgozol az eddigi állásodban, mit szeretnél csinálni helyette. Vigyázat, a fokozatos szellemi-fizikai leépülés mint opció nem játszik! Gondold át, melyik hobbidat tudnád átalakítani állandó kedvteléssé, legyen az természetjárás, zenehallgatás, amatőr helytörténeti kutatások és hasonlók.

4. Bocsáss meg az ellened vétkezőknek
A régiek úgy mondták, a haragtartás olyan, mintha mérget innál, és azt várnád, hogy a másik hal meg. Rendezd a régi számlákat nagyvonalúan, bocsáss meg, akinek lehet, hogy ne legyél hatvan után megkeseredett öreg szivar / vén szipirtyó.

5. Állíts össze szupercsapatot
Ha most körbenézel, láthatod, hogy jelenleg is egy csomó ember próbál segíteni, hogy gördülékenyen menjenek a dolgaid. Van ügyvéded, orvosod, könyvelőd, brókered, lelkipásztorod, autószerelőd, akiknek a tanácsaira számíthatsz. Ha nincs, keress magadnak, ha pedig az eddigiekben nem bízol eléggé, cseréld le őket. Megnyugtató lesz a tudat, hogy csak fel kell emelned a telefont, és valaki megmondja, mi a teeendő.

6. Legyél született optimista
Ez elsőre nyilván hülyén hangzik, mert valaki vagy született optimista, vagy nem. Pedig ez a hozzáállás is megtanulható, olyannyira, hogy a vérévé válik az embernek. Ha begyakorlod, hogy minden problémára van megoldás, és minden helyzetből viszonylag jól is ki lehet jönni, annak számtalan előnye lesz majd, például kisebb valószínűséggel kapsz infarktust és reggel több kedved lesz fölkelni.

7. Tanulj meg egyedül is elboldogulni
Van egy csomó olyan tevékenység, például a kertészkedés, amikor az ember önmagában piszmog, és élvezi a saját társaságát. Ezt érdemes minél előbb elsajátítani, mert idős korban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy mindenki leginkább magára számíthat. Nézd újra a kedvenc filmjeidet, próbáld megfejteni, hogy pár divatos író mi a bánattól lett olyan felkapott, tarts kutyát, macskát, ha nem félsz, hogy előbb halnak meg, mint te.

8. Kezdj el félretenni a bakancslistádra
Ha költséges dolgok szerepelnek a bakancslistádon – például be akarod a járni a leghíresebb Hemingway-regények színhelyeit, ami elég komoly túra -, ideje elkezdeni spórolni rá.

9. Csinálj valamit, ami fontos számodra
Egy csomó ember ötven felett aratott káprázatos sikereket, mert akkorra jutott el odáig, hogy tenni akart valami igazán jelentőset. Harland Sanders „ezredes” fiatalon is sütögetett csirkét, de csak hatvan felett lett milliomos, miután a Kentucky Fried Chickens hálózata egész Amerikában elterjedt. Ronald Reagan is fiatalon elkezdett potizálni, de az első jelentős posztra csak 55 éves korában választották, hogy azután egészen az elnökségig vigye. Nem kell persze ekkora ambíciókkal nekilátni, de legyen valami, aminek értelmét látod, és esetleg még azt is hiszed róla, hogy kicsit jobbá teszi a világot.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2023.04.02. 19:23

    Az embereknek halál jár egyedül és betegségei az országnak, kín végtelenül….ember tervez, végez Borsod megye,xxxx

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük