Skip to content

Ingyenes tesztet és nagyobb szigort várnak el a kormánytól a hvg.hu olvasói

A magyarok másképp kezelnék a koronavírus-járvány második hullámát, mint ahogy azt a kormány elképzeli, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevésbé lennének szigorúak. Megkérdeztük a hvg.hu olvasóit, íme a válaszaik.

Koronavírus – a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Egyetértenek-e a kormány újabb intézkedéseivel? – kérdeztük olvasóinkat csütörtök délután. Nem reprezentatív felmérésünkre csütörtök délután kérdéstől függően 7300-7800 válasz érkezett, ezek alapján az mondható el: a hvg.hu olvasói az Orbán Viktor által bejelentett újabb lépések többségét vagy értelmetlennek, vagy károsnak tartják.

Olvasóink például nem rajonganak a gyakorlatilag egyik napról a másikra bevezetett teljes határzárért – és az azzal járó karanténkötelezettségért. Ennek persze csak az egyik oldala, hogy a magyarok turistaként nem mehetnek sehova, a magyar gazdaságot is érzékenyen érinti a korlátozás, amelynek Orbán Viktor mostani bejelentés alapján nem látjuk a végét. Válaszadóink mindössze 13 százaléka osztja ezzel kapcsolatban a kormány véleményét, csaknem felük szerint a vírus terjedése szempontjából nem oszt, nem szoroz, hogy lezárjuk-e a határokat, vagy sem, 38 százalékuk pedig úgy látja, kimondottan káros intézkedésről van szó.

A maszkviseléssel kapcsolatban ezzel szemben maximálisan osztják a szigort, sőt, a válaszadók 39 százaléka ennél is tovább menne, az utcán, a munkahelyeken vagy iskolákban is előírná az arc eltakarását. És mindössze 9 százalék azok aránya, akik szerint nincs értelme a maszkviselésnek. 714 olvasónk arányaiban nagyjából megfelel annak a tömegnek, amelyik a múlt pénteken a fővárosban tüntetett a maszkviselés ellen.

A látogatási tilalommal kapcsolatban viszont megosztottak olvasóink: 52 százalékuk támogatja, 48 nem – pontosabban a szükséges óvintézkedések fenntartása mellett lehetővé tennék a közeli hozzátartozóknak, hogy a kórházakban és az idősotthonokban látogassák szeretteiket.

Az iskolai testhőmérséklet-méréssel megint nem tudnak mit kezdeni a hvg.hu olvasói: válaszadóink csaknem háromnegyede úgy látja, az erre a célra használt digitális hőmérők nem alkalmasak arra, hogy megfelelően kiszűrjék a fertőzést – vagy bármi mást.

Ennél is egyértelműbben mennek szembe válaszadóink a koronavírustesztek hatósági áráról szóló döntéssel. A 19 500 forintban maximált árat 3 százaléknál is kevesebben tartják jó megoldásnak, további 15 százalék gondolja úgy, hogy a hatósági árnak értelme van – a többiek viszont azt várják el, hogy az állam széles körben biztosítson ingyenes tesztlehetőséget.

Olvasóink a szórakozóhelyek 23 órás zárórájával sem tudnak igazán mit kezdeni, bár itt azért kisebb az ellenállás. Ahogy augusztus végi tesztünkben, itt is azt látjuk, válaszadóink egy része híve a nagyobb szigornak: 23 százalékuk nem is engedné kinyitni este a szórakozóhelyeket. Az intézkedéssel ennél kevesebben, 8 százalék ért egyet – a fennmaradó 79 százalék viszont osztja azt a véleményt, hogy semmi értelme az ilyen korlátozásnak.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2020.09.19. 10:57

    Ha a háziorvos javasolja, akkor ingyenes volt-van -lesz
    Ha, 2 hét alatt 400 milliót bukik a kft-m, akkor simán kifizeti a 40-et.
    Ezt nem írja a heti viktor gucsmoló?

    2
    1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük