Skip to content

40 világhírű művész írt nyílt levelet, hogy szüntessék meg az SZFE elleni kultúrharcot

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

A levél angolul itt olvasható, de a Színház- és Filmművészeti Egyetem magyarra fordítva (és némileg magyarosítva) is közzétette annak szövegét a Facebook-oldalán.

A szövegben az alulírottak hangsúlyozzák, hogy a SZFE kuratóriumának tagjai olyan befolyásos személyek, akik szorosan kapcsolódnak Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Kiemelik, hogy érdemi egyeztetés nélkül fosztották meg az intézményt az autonómiájától, a legfőbb döntéshozó szervét, a szenátust a jogköreitől.

A nyílt levélben arra is kitérnek, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem esete nem egyedi Magyarországon, és az, ami az SZFE-vel történik része egy kultúrharcnak, amelynek a célja, hogy az egész kulturális szférát és intézményeit megfosszák autonómiájuktól. „Ez nem jelent mást, mint közvagyon privatizációját, melynek végén a nyereség a miniszterelnökhöz közeli emberekhez jut” – fogalmaznak.

A levél aláírói között találunk számos producert, drámaírót, színházi rendezőt és filmrendezőt, úgy mint például a az angol Royal Academy of Dramatic Art igazgatóját vagy a párizsi Odeon igazgatóját. Az aláírók között van még Salman Rushdie író, Stephen Fears rendező, Cate Blanchett, Helen Mirren és Eddie Redmayne színészek.

Korábban megírtuk, hogy több mint 100 európai drámaíró is kiállt az SZFE függetlenségéért, köztük neves magyar alkotók is, mint Egressy Zoltán, Garaczi László, Németh Ákos, Pass Andrea, Pintér Béla, Spiró György, Székely Csaba és Tasnádi István.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



8 Comments

  1. Névtelen
    2020.09.19. 10:52

    „Weyer Béla a HVG jeles újságírója hódolt annak idején ama fura szokásnak, hogy cikkeket írt a Süddeutsche Zeitungnak, majd – a szerző megjelölése nélkül – a hazai sajtóban idézte azokat, mint a „mértékadó” nyugati orgánumok lesújtó véleményét kies hazánk borzasztó viszonyairól. Innen ered a „weyerbélázás” szakkifejezés.”

    1
    4
  2. Névtelen
    2020.09.19. 10:54

    Ja, az SZFE = SZeretlek FEri

    1
    4
  3. guest
    2020.09.19. 12:32

    Éljen a Szabad Tanköztársaság ! – Legyen Szabad Köztársaság is ! Hajrá Free SZFE Éljenek a Pesti diákság & egyetemisták !

    5
    1
  4. Névtelen
    2020.09.19. 16:02

    „A Majtényi-féle Soros-brigád most nyilatkozatot tett közzé „Jogászok és joghallgatók a jogtalanság ellen!” címmel. A nyilatkozatot a szintén Soros-által finanszírozott 444.hu előkelő helyen szemlézte is.
    De kik is ezek a jogászok? Nézzünk meg néhányat!
    Lamperth Mónika
    Bárándy Péter
    Gönczöl Katalin
    Hankó Faragó Miklós
    Mécs János ( A Gyurcsány-imádó Mécs Imre fia..)
    Kende Péter”

    1
    4
  5. Névtelen
    2020.09.19. 16:06

    „Halász Judit a Színművészetiről: „Mindig a fiataloknak van igazuk””
    Tudjuk!
    Greta Thunberg is megmondta, minden témában; Vírus, BLM, Klíma

    4

    1
    4
  6. Névtelen
    2020.09.19. 16:13

    mennyi ostobaság!

    1
    4
  7. Névtelen
    2020.09.21. 16:33

    https://hirklikk.hu/kozelet/vidnyanszky-lebukott-libernyakok-segitettek/369947

    Vidnyánszky Attila, úgy látszik, már nem emlékszik arra, mennyi mindent köszönhet ennek a „liberális bagázsnak.”

    Pedig nélkülük valószínűleg sosem tudott volna kitörni a beregszászi nyomorból. Nézzünk vissza kicsit a múltba.

  8. Névtelen
    2020.09.21. 16:37

    Ha megdobnak kenyérrel, dobd vissza kővel. Ja, ez a mondás fordítva van.

    Vidnyánszky Mélykeresztény Attila az első változatot ismeri.

    Ezeket semmi nem zavarja, vastag bőr van a pofájukon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük