Ha a Színművészeti Egyetem is elesik, akkor Orbán valószínűleg bevégezte a nagy művet: immár az összes független intézményt megkaparintotta – írja a magyar születésű angol író a The Guardianben.

A cikk szerzője nem akárki: 8 éves korában, 1956-ban került Nagy-Britanniába, koszorús költő, aki már szinte minden irodalmi elismerést megkapott, nem beszélve a Magyar Köztársaság Csillagrendjéről és a Pro Cultura Hungaricáról. Angolul publikál, de műfordítóként napi kapcsolatban áll a magyar irodalommal. Ő ültette át angolra például Krasznahorkai László Sátántangóját.

Most azt írja a The Guardianben, hogy aligha rendíti meg bármi is a Fidesz egyeduralmát, mert a párt már kiterjesztette ellenőrzését a sajtóra, az igazságszolgáltatásra, a gazdaságra, az egészségügyre, a kutatásra és az oktatásra. Azaz jóformán mindenre, de még ez sem elég. Úgyhogy most már a SZFE-re is szemet vetett, miután az egyre inkább tekintélyelvű kormány balliberálisnak tartja az iskolát, ezért le akarja gyűrni. Ennyi elég, hogy betolakodjon oda. Persze nem csupán Magyarországon folyik az értékek és a kormányzat harca. A rendszerek küzdelme sok helyütt éles megosztottságot eredményezett, és elsöpörte a mindenkori politikai közepet.https://hvg.hu/360/20200916_Mar_csak_a_diakok_allnak_ellent_Orban_hatalmi_terjeszkedesenek#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2020_09_16&type-id=HvgDaily&user-id=C537252B#utm_content=normal