Elhunyt Ladislav Kulanga, a tátrai serpa

Életének 71. évében szeptember 14-én elhunyt Ladislav Kulanga, a Zamkovszky és a Kő-pataki menedékház egykori bérlője, tátrai teherhordó, több tátrai teherhordó rekord birtokosa. Teherhordóként 207,5 kg-ot vitt fel a Zamkovszky menedékházba, 151 kg-ot Téry menedékházba, 141 kg-ot a Hosszú-tavi menedékházba, és 211 kg-ot vitt le a Kő-pataki menedékháztól a felvonó Štart állomásáig. Ezek a Hosszú-tavi menedékház kivételével máig megdönthetetlen rekordok, azt két évvel ezelőtt 148 kg-al sikerült megdönteni. „Nem a rekordok miatt hordtam nagy súlyokat. Magam miatt vittem. Megvizsgálták az ízületeimet. Nem látszik rajtuk, hogy egész életemben súlyos terheket cipeltem” – mondta az apró termetű férfi.

1968-ban, 19 évesen vett először hordkeretet a hátára, és ment fel vele az akkoriban Nálepka kapitányról elnevezett, ma Zamkovszky menedékházba. Sportolóként és jégkorong-kapusként jól bírta a terhelést. „80 kiló körüli árut pakoltam fel, de nem volt vele gondom” – emlékezett vissza. Az utolsó pillanatig dolgozott, egészen a közelmúltig hordkerettel a hátán látták, amely mint mondta, békét hozott az életébe. „Elég csendes ember vagyok, ezért mindenki azt hiszi, hogy mérges vagyok. De azt gondolom, hogy a szavak néha szükségtelenek, felesleges tovább értelmezzük őket. Ez a tisztaság, a teherhordás, a völgybe való kilátás sokkal többet ad nekem, mint szavak. Nagy erő ez” – mondta a „Podtatranské noviny” című lapnak adott interjúban.
A tátraiak azonban leginkább a Kő-pataki menedékház (Skalnatá chata) bérlőjeként emlékeznek rá, mellyel beírta magát a Tátra épületeinek történetébe. Az eredeti épület alapjain újjáépítette a menedékházat, melynek ő maga volt a gondnoka, ezt az utóbbi időben fia, Pavol Kulanga vett át tőle.
Forrás és fotók: https://www1.pluska.sk