Az első és eddig egyetlen iráni Fields-érem nyertese is egy nő volt

Levették a lányok képét egy tankönyv címlapjáról Iránban


Az iráni matematika könyv kétféle címlapja.
Az iráni matematika könyv kétféle címlapja.

Felháborodást váltott ki az irániak körében, hogy a lányok képét eltávolították egy matematika könyv borítójáról. A hatóság azzal magyarázta, hogy a kép “túlzsúfolt” volt.

Tiltakozást váltott ki Iránban, hogy két lány képét is levették egy kisiskolásoknak készült tankönyv borítójáról. A hatóság szerint az ábra “túlzsúfolt” volt, ezért döntöttek az utólagos korrekcióról, ám a borítóról kizárólag a lányokat tüntették el, a három fiú alak maradhatott az újrakiadásban is.

A minisztérium érvel

Az oktatási minisztérium más érveket is felsorakoztatott: szerintük művészi, esztétikai és pszichológiai szempontból sem felelt meg a régi borító, amelyen három kisfiú és két kislány játszott egy fa alatt. Azt is hangoztatták, hogy a könyv belső oldalain, illetve más tankönyvek borítóján szerepelnek lányok is. Sokak szerint azonban ez csak kiemeli a nők hátrányos megkülönböztetését, és rávilágít az ország vezetőinek szexista hozzáállására.

A díjnyertes Mirzáháni

A döntés nőket és férfiakat egyaránt felháborított, akik a közösségi médiában tiltakoznak a női alakok eltávolítása ellen. Hozzátették azt is, hogy az első és eddig egyetlen iráni Fields-érem nyertese is egy nő volt. A Stanford Egyetem matematika professzora, Máriám Mirzáháni a díj átvétele után három évvel, a rákkal küzdött hosszas küzdelem után 2017-ben hunyt el. Az irániak akkor, köztük az ország vezetői is, együttesen gyászolták őt.

A közösségi médiában sokan Mirzáháni képével fejezik ki tiltakozásukat, van, aki a matematikus képét ragasztotta vagy photoshoppolta a borítóra a #nőketnemleheteltüntetni hashtag perzsa megfelelőjével. „Egy iráni nő, Máriám Mirzáháni volt a század legkiemelkedőbb matematikusa. Ti meg most törlitek a lányokat a harmadikos matematika tankönyvekből?”– írta Mahsa Nasrollahi a Twitteren.https://www.szabadeuropa.hu/a/iran-harag-lany-oktatas-nok-tanulas/30837583.html