Vita az Y-ról. Az utcák, terek közterületek átalakítására, élhetőbbé tételére Molnár Berta többféle példát is hozott:

Az első este előadója Molnár Berta építész, urbanista volt, aki Budapesti és külföldi jó példákon keresztül szemléltette azt, hogy a hazánkban is paradigmaváltást hogyan lehet úgy véghezvinni, hogy a városok közterületei élhetőbbé váljanak, támogassák a gyalogos és a kerékpáros közlekedést és még az autósok se járjanak rosszabbul, mint a jelenlegi helyzet. Ők egyébként már csak azért sem járnak rosszul – vélekedett –, mert a bedugult főutak, az autókkal telített, szmoggal szennyezett városok az ő érdeküket sem szolgálják hosszútávon.

– Az elmúlt évtizedekben elsősorban közlekedésre alakították ki a közterületeket világszerte, de a világban jelenlévő tendenciák fordulást mutatnak, már egyre inkább hangsúlyt helyeznek arra, hogy a közterület elsősorban élettér legyen. Azt, hogy erre hazánkban is igény van, a Szabadság-hídon megtartott bulik, piknikek mutatták meg, mikor néhány éve elkezdték egy-két hétvégére átadni azt a városlakóknak – jelentette ki.

Molnár Berta

Az utcák, terek közterületek átalakítására, élhetőbbé tételére Molnár Berta többféle példát is hozott: látható volt teljesen átépített, növényekkel, padokkal, kerékpársávokkal megtűzdelt hazai vagy éppen külföldi utca éppúgy, mint sokkal olcsóbb megoldások, amikor felfestésekkel, és dézsás növényekkel tettek hangulatossá, barátságossá, emberivé korábban forgalmas, autókkal telített utcákat (mindezt ráadásul úgy, hogy még az autósforgalom sem szűnt meg, csupán kevesebb sávra szorult).

Az urbanista követendő példának nevezte a fővárosban tavasszal a forgalmas útszakaszon létrehozott kerékpárutakat is, mert mint mondta, már ezeknek az átmeneti megoldásoknak számos pozitív hozadéka van.