Az illemhelyen is terjednek a vírusok

Különösen a nyilvános helyeken lehet komoly a fertőzés, a férfiaknál még nagyobb arányban.

A globális pandémia kialakulását, a COVID-19 megjelenését követően egymás után készültek el az újabb és újabb tanulmányok, amelyben a vírus terjedésének folyamatát igyekeztek még jobban megismerni, az eredményeket pedig ismertetni a nagyközönséggel. Kínai egyetemi kutatók most a nyilvános illemhelyeket vették közelebbről szemügyre, ennek alapján pedig további figyelmeztetéseket fogalmaznak meg.

A teljes tanulmány a napokban jelent meg az interneten, ehhez azonban szokás szerint hivatalos közlemény is társult, a szóban forgó kínai egyetem részéről. Itt kiemelik, hogy különösen a férfi illemhelyeken vagyunk kitéve komoly fertőzésveszélynek, itt ugyanis a piszoárt előnyben részesítő személyek gyakrabban (és sokkal gyorsabban) gyűjtik össze a kifelé és felfelé nyomuló részecskéket, ami azzal magyarázható, hogy a hagyományos toalettel ellentétben ezen, némileg magasabban elhelyezkedő tárgyakból jóval nagyobb arányban távoznak irányunkba az aeroszolok, legalábbis az öblítést követően (illetve menet közben, a célzás pontosságától függően, de ez már másik téma).

A csapat tagjai konkrét számokkal igazolják állításukat, a munka során ugyanis pontos méréseket végeztek el, hogy jobban megismerjék az egyes eszközök jellemzőit, valamint az öblítés során azokból távozó részecskék összetételét és azok mozgását. Kiderült, hogy a piszoárok esetében jóval nagyobb arányban távoznak az aeroszolok, itt akár 57 százalék is felénk mozoghat, ennek során pedig alig 5,5 másodperc szükséges ahhoz, hogy ezen részecskék saját testünkön, illetve ruházatunkon (leginkább combtájékon) landoljanak. A hagyományos toalettek esetében a részecskék távozási sebessége jóval alacsonyabb, ezen esetben egészen 35 másodpercre ugrik fel a mutató, viszont azt is észrevették, hogy a távozási sebesség még ekkor is nagyobb, mint maga az öblítés, amely a végterméket hivatott eltávolítani.

A kutatók a maszkok viselésének előírását javasolják, bár ettől nyilván még nem feltétlenül lassulna le a vírusok terjedésének üteme – itt többesszámot alkalmaznak, hiszen nem egyedül a COVID-19 jelenthet veszélyt a nyilvános illemhelyek látogatóira.