Fillér B. Gusztáv.  3 legtutibb európai úticél nyaraláshoz koronavírus idején

Idén teljesen más szempontok alapján mennek nyaralni az emberek, ha mennek egyáltalán. Most, hogy a víruspara mérséklődik, a célországok pedig nyitnak, sőt lassan egymásra licitálva csábítják a turistákat, érdemes megnézni, hogy hova érdemes terveznie a távolságtartást alapvető fontosságúnak tartó magyarnak.

Természetesen a legtöbben kerülni fogják a tömegközlekedés minden módját, így a repülés sem lesz népszerű. Mivel a horvátok is nyitnak, valószínűleg a legtöbben az ottani tengerpartot választják autós megközelítéssel.

A repülésről eddig az derült ki, hogy koronavírus-szempontból is biztonságos és életbe léptek új óvintézkedések is a gépeken: kötelező maszkviselés, ha nincs tele a gép, a lehető legnagyobb távolság tartása, fedélzeti magazinok eltüntetése, kaja-pia kiiktatása, vagy minimálisra vágása előre csomagolt formában. Aki szerint a repülés nem kockázatosabb, mint felülni egy BKV-buszra, már csak meg kell keresse azokat a célokat, ahova érdemes is menni és biztonságos is. Nekünk ez a top 3.

Izland

jokull.jpg

Oké, ide nem bícselni megyünk, hanem a természetben elmélyülni, leírhatatlanul szép a sziget és azért jó nyáron menni, mert akkor a felföld is bejárható, nyitva vannak a hegyi utak. Na ott aztán biztos nem találkozunk senkivel. De a turistás helyeken is nagyon kevesen lesznek idén, ennyire jó áron sem járhatjuk be az amúgy borzasztó drága gyöngyörű országot, mint idén. Izland profin kezelte a vírust, hamar és ezerrel teszteltek, napok óta nincs új fertőzés, az aktívak száma per pillanat kettő. Csak azt engedik be június 15-től, aki negatív koronavírus-teszttel rendelkezik, vagy akit a reptéren ők tesztelnek és negatív az eredmény. Az ő tesztjük júniusban ingyenes, az izlandi állam fizeti. Érdemes figyelni a híreket, hogy júliustól mennyit akarnak érte kérni a turistától és ha sokat, akkor júniusban érdemes is elindulni. Szinte csak a helyiekkel fogunk találkozni és ők is közismerten kevesen vannak. 

Ciprus

cip3_1.jpg

Sose ajánlottuk eddig az országot nyárra, inkább tavaszra-őszre szeretjük. De az idei év kivétel: Ciprus tűnik olyannak, ahol nem ész nélkül nyitnak, ahol a legnagybobb biztonságban strandolhatunk, élvezhetjük a napot. Itt nem a természeti kincsek a fontosak, nincs is semmi nagyon látványos, hanem egy nagyon kedves ország, kiemelkedő közbiztonsággal, jóarc helyiekkel, erős angol beütéssel – ami azért jó, mert szinte mindenki beszéli a nyelvet. Meg szívás annak, aki tart a baloldali közlekedéstől. Korona ügyben a lényeg, hogy kijelöltek 13 országot, csak ezekeből lehet június 20-tól teszt nélkül beutazni és Magyarország köztük van. További nyolc országból teszt kell, az összes többiből meg senkit nem engednek be. Kalapemelés, hogy a két legnagyobb turistaküldő országukat, Nagy-Brittanniát és Oroszországot a harmadik csoportba tették, tehát ezekből nem fogunk senkivel találkozni. Különlegesen kevesen lesznek tehát idén nyáron Cipruson, az árak is alacsonyak lesznek nyilván, érdemes kihasználni.

Kis, turistamentes görög szigetek

niszi.JPG

Talán az első helyre raktuk volna, ha nem ijed be a görög kormány és nyitja ki a határt a turisták előtt szinte korlátozás nélkül. Először úgy volt, hogy ésszel csinálják, kell teszt már a kiindulási reptéren. Aztán beindult a verseny, az olaszok bejelentették, hogy kinyitnak, mehet hozzájuk bárki. Persze ők bátran nyitogathatnak, az ottani állapotokat ismerve kevesen mernek majd olasz nyaralást tervezni. A görögök viszont mintha attól tartanának, hogy elszívják mások a turistáikat, ezt pedig nem engedhetik meg maguknak, náluk a leginkább turizmusfüggő a GDP a kontinensen. Így hirtelen eldobtak minden tervet, jelen állás szerint mehet július 1-től a szigetekre is bárki. Ezért magunknak kell eldugott helyeket keresni. Idén lesznek ilyenek a nagy szigeteken is, ahova a repülők járnak, de hajóval is biztonságosan tovább lehet menni, már megvannak a részletes vírusvédelmi szabályok a tengeri utazásra is. Eldugott kis szigetnek ajánljuk Krétáról a Szantorini melletti Anafit, vagy Kaszoszt, Rodoszról kihajózva pedig Tiloszt és az elképesztő fortyogó vulkánnal büszkélkedő pici Nisziroszt.   

Foglalás előtt még egy fontos infó: a magyar kötelező karanténszabály még él, remélhetőleg gyorsan enyhítenek rajta. Ezt érdemes figyelni, mert ma egy teljesen fertőzésmentes országból is hazajöhet a turista, teszttel a kezében, akkor is bevágják két hét karanténba. 

További hírek arról, hogy hova lehet és hova érdemes az idei koronás nyáron utazni: Okosutashttps://fapadosinfo.blog.hu/2020/05/24/a_3_legtutibb_uticel_nyaralashoz_koronavirus_idejen