A szennyvíztisztítók sok ember számára kellemetlen, takargatnivaló dolognak tűnnek, pedig…

A szennyvíziszapra továbbra is aranybányaként tekintenek: már folyamatban van egy olyan projektjük, amivel növényi tápanyagokat lehet kinyerni a hulladékból. A technológia már ehhez is megvan, az engedélyekre várnak. Ez azonban nem a nagyipari műtrágya kiváltására való, hanem kertekbe, zöldségekhez és virágokhoz. Ennek óriási előnye, hogy a szennyvíziszap nagy részéből értékesíthető alapanyag válik.

Konszenzusra építve
A félszáz fős cégnél a munkatársak többsége mérnök, motiválásuk nagyon fontos feladat. Az ösztönzés lényeges eleme, hogy folyamatosan új és érdekes projekteken dolgozhassanak a kollégák. A megfelelő munkaerő megtalálása azonban az utóbbi években nekik is egyre nagyobb kihívás. Nem a nyugatra vándorlás okoz gondot, hanem hogy a mérnökök közül sokan pályát módosítanak, és például informatikai területen helyezkednek el nagy multiknál.

Sunny szerint nem tudnak a bérekben versenyezni a legnagyobb multikkal, de nem is ez a lényeg. Abban biztos, hogy egyik munkatársa sem a pénz miatt van náluk: okos mérnökként bárhol a világon kaphatnának jobban fizetett munkát is. A kihívások és a csapat a legfontosabb összetartó erő.

A cégvezető tapasztalata szerint a változatos és szabad projektek motiválják a mérnököket. Erre a legjobb példának azt tartja, hogy legidősebb kollégájuk 83 éves, és nyugdíjas létére még mindig rendszeresen dolgozik részmunkaidőben.

Balra Auguszt Gábor vezető technikus, középen Sunny, jobbra Löffler Veronika vegyész

A cégnél nem hierarchizált formában dolgoznak, a döntéseket közösen hozzák. Vezérigazgatóként Sunny feladata a stratégia kialakítása, és nem neki kell dönteni például arról, hogy mit és hogyan fejlesszenek.

A céges kultúráról beszélgetve a cégvezető az irodájában az asztalára mutat. Csak egy körasztal van egy laptoppal az irodában, ezzel azt szeretné mutatni, hogy mindenki egyenlő. Nem ő akar határozni arról, hogy mikor kezdjenek vagy fejezzenek be egy projektet, a kollégáknak együtt kell dönteni. Kkv-ként szerinte lényeges, hogy az elkerülhetetlen kudarcokat minél előbb felismerjék: ha valami nem működik, nem erőltetik, gyorsan új utakat keresnek.

https://g7.hu/vallalat/20200226/csotanyokkal-teli-irodaban-kezdtek-ma-mar-csucstechnikat-exportalnak/?utm_source=HL&utm_campaign=HL20200229