Ez az állapot azért nem annyira friss, a gimnáziumért felelős Miskolci Tankerületi Központ már tavaly ősszel döntött arról, hogy a sportcsarnokot – életveszélyes volta miatt – bizonytalan ideig nem lehet használni. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy azt mondjuk, ez a bizonytalan idő egy éven túli lesz. Van, aki azt mondja, hogy két évbe is beletelhet, mire változik a helyzet.

Történt ugyanis, hogy tavaly – a csarnok megújítása keretében – lehajtható kosárlabdapalánkot akartak felszerelni a tetőszerkezetre. Ekkor derült fény a bajra: a tetőszerkezet életveszélyes. A szakértői vélemény nyomán – érthető módon – záratta be a Miskolci Tankerületi Központ a csarnokot. A diákok onnantól kezdve kényszerültek – jó idő esetén – az udvarra, rossz idő esetén pedig a tornaszobákba. Felmerült az is, hogy a Miskolci Egyetemre járnak majd testnevelésórára a diákok. Az intézmény a csarnokban tartotta közösségi eseményeit – például az ünnepélyeket, a szalagavatót, a ballagást –, ezekhez most máshol kell helyet találniuk.

Kérdés a miniszterhez
Telt-múlt az idő, és az érintettek – diákok, tanárok, szülők – egy része úgy érezte, hogy nem nagyon történik semmi annak érdekében, hogy a tornacsarnok újra használható legyen. A türelmetlenebbek – érdemi információ hiányában – dr. Varga László miskolci országgyűlési képviselőhöz fordultak, aki idén májusban írásbeli kérdést nyújtott be a parlamentben dr. Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez „Mikor újítják fel az Avasi Gimnázium tornacsarnokát?” címmel.

Képgaléria: Avasi gimnázium tornaterme

Dr. Varga László érdeklődésünkre elmondta, hogy azért nyúlt az írásbeli kérdés eszközéhez, mert aggódó szülők sokaságával találkozott, és szeretett volna megnyugtató információkat szerezni a legilletékesebbtől, a szaktárca vezetőjétől. „Hatszáz gyermek mindennapos testneveléséről van szó, ami nagyon fontos dolog – mondta. – Egyértelműen az oktatási kormányzat dolga a csarnok rendbehozatala. A helyi önkormányzat számára pedig nyilván nagy terhet jelentene a felújításnak akár csak a részleges finanszírozása is.” boon.hu