Egyre keményebb

hangvételben ostorozza a kormányt a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Legutóbb még csak úgy fogalmaztak, hogy például „hiányzik a kiszámíthatóság és a tervezhető jövőkép az ágazatban”, vagy hogy „tényeken alapuló” pénzügyi fedezetet szeretnének. Most viszont már olyanokat mondtak sajtótájékoztatójukon, hogy a kormánynak el kéne döntenie, hogy orvosokkal akarja ellátni a magyar betegeket, vagy inkább másokkal.

 

Ezért egyebek mellett rendkívüli nagygyűlést hívnak össze szeptember 21-re, amire az MTI beszámolója szerint több minisztériumot is elhívtak. Éger István kamarai elnök szerint ennek célja a „félbeszakadt tárgyalások folytatása” a kormánnyal, és azok „gyors, eredményes lezárása”.

A MOK követelései között szerepel

A 900 EZER FORINTOS, EGYSÉGESEN KÖTELEZŐ KEZDŐ MINIMÁLIS ALAPBÉR
a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül.

Megígérték a választások előtt, most úgy érzik bepalizták őket
Éger szerint a legutóbbi parlamenti választásokat megelőző korszak „termékeny és kommunikatív időszak volt aláírt eredményekkel”, de a 2018 áprilisa óta eltelt időszak az „elvesztegetett idő és a csalódottság” szavakkal jellemezhető.

A kormány határozott ígéretet tett arra, hogy a 2018-as választásokat követően folytatódik az orvosok bérének felzárkóztatása. 2019 elején intenzív tárgyalás indult, elkészült egy „ígéretes megállapodás tervezete” is, amelyből azonban „nem lett semmi”.