A kötvénypiac jelenlegi

árazása alapján hónapokon belül recessziónak kellene következnie – érzékeltette a helyzetet egy másik cikkében a Bloomberg. A beszámoló szerint a német hozamok és a hozamgörbe meredeksége egyértelműen már nem csak gazdasági lassulást, hanem visszaesést áraz. Ennek konkrét jelei azonban egyelőre nem látszanak, hiszen az amerikai gazdaság például még a második negyedévben is 2,1%-kal tudott növekedni, de Európában is szerény bővülést látunk a romló kilátások mellett is.

Így a piac vagy egy kicsit előre szaladt az eddig ismert adatokhoz képest, vagy tényleg egy komolyabb összeomlás jön a gazdaságban az eddig várt fokozatos lassulás helyett. Az utóbbi napokban azért került megint előtérbe a félelem, mert Donald Trump amerikai elnök újabb védővámokat jelentett be a kínai termékekkel szemben, amire válaszul az ázsiai ország elkezdte leértékelni devizáját és felfüggesztette az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlását.

A jelek szerint mostanra a piac is elhitte, hogy a két nagyhatalom kereskedelmi háborújának komoly gazdasági következményei lesznek.

A hozamok esésének besegített az is, hogy az utóbbi hetekben fokozódtak a nagy nemzetközi jegybankok lazításával kapcsolatos várakozások. A Fed a július végén már kamatot csökkentett, de a várakozások szerint csak idő kérdése, hogy hasonlóan tegyen az EKB is, mely emellett újraindíthatja kötvényvásárlási programját. Ez utóbbi pedig folyamatosan hajtja fel az állampapírok árát (szorítja le a hozamokat), hiszen egyre többen számítanak arra, hogy Frankfurtból hamarosan beindul a pénznyomtatás, ami extra keresletet jelenthet a piacon. Ennek köszönhetően ma már nem csak a „biztonságos” országok hozamai esnek, hanem lassan a spanyol és a portugál állampapírok is negatív hozam mellett forognak.

A kötvénypiac világszerte olyan várakozásokat áraz, melyek megvalósulása egy Armageddonnal érne fel

https://www.portfolio.hu/deviza-kotveny/allampapir/akkora-vihar-keszul-amibe-beleremeghet-a-vilaggazdasag.333901.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator