Luxemburg úttörő lenne a marihuána legalizálásában

Az elmúlt ötven évben

folytatott drogpolitikánk nem működött, minden betiltása csak érdekesebbé tette a dolgot a fiataloknak – fogalmazott az ország egészségügyi minisztere. Etienne Schneider a kábítószertörvények enyhítésére szólította fel Luxemburg szomszédait, miközben azt reméli, hogy innentől Európában mindannyian nyitottabbá válunk a kábítószerekkel szemben.

A kormány tervei szerint két éven belül minden nagykorú (18 évesnél idősebb) luxemburgi polgár szabadon vásárolhat marihuánát, akár csak rekreációs célra is. A kannabisz termelését és terjesztését egy állami kannabisz-ügynökség szabályozná.

A törvénytervezetet még idén benyújtanák, az majd részletesebb szabályokat hoz arról, hogy pontosan milyen formában, és mekkora adótartalommal lehet majd forgalomba hozni a marihuánát. Schneider szerint a nem luxemburgi lakosok marihuána-vásárlását minden bizonnyal korlátozni fogják, hogy ne váljanak a drogturizmus célpontjává. Valószínűleg a háztáji termesztést sem fogják engedélyezni.

A szabályozás a fiatalkorú (12-17 éves) fogyasztók számára is enyhítést hoz majd. Nekik elvben továbbra sem lesz szabad marihuánát vásárolniuk, de az öt grammot meg nem haladó mennyiség birtoklását nem fogják büntetni.

Luxemburgban amúgy a hárompárti – szociáldemokrata-liberális-zöld – kormány koalíciós megállapodása értelmében öt éven belül legalizálni kell a kannabiszt. Schneider most azt reméli, hogy több európai ország is követni fogja a példájukat. Ő mindenesetre erre biztatja őket – írta a 444.hu