Egyedülálló eszköze

volt az orosz haditengerészetnek Losariknak (Gömbcsikó) becézett atom-tengeralattjáró, amelynek ereje nem a fegyvereiben, hanem mélymerülési képességében van.

 

A legutóbbi javítási munkálatokkor beépített kísérleti akkumulátor robbanhatott fel azon az orosz atom-tengeralattjárón, amelyben 14 katona vesztette életét július elején. Őket július 7-én temették el, posztumusz kitüntetéseket adva a tiszteknek.

A Barents-tengeren történt balesetről hivatalos részleteket nem árult el az orosz fél. A Fontanka.ru szentpétervári hírportál úgy tudja, a kísérleti akkumulátor lítium-ionos volt – ennek számos előnye van az ólom-sav és a nikkel-kadmium akkumulátorokhoz képest, de a mobiltelefonban megszokott technológia nagy teljesítményű változatban eddig nem volt bevett. Energiahatékonysága jobb és működése során az előbbiekkel ellentétben nem képződik hidrogéngáz – írta még tavaly egy szakportál a technológia lehetőségeiről a hajóépítés területén – , így nem kell gondoskodni annak elvezetéséről sem. Ugyanakkor túltöltés esetén robbanásveszélyes lehet.

Ilyen lítium-ion akkumulátort egyetlen orosz cég gyárt, amelyet a Rosznano és a Roszimuscsesztvo (az orosz állami vagyonkezelő) hozott létre. A Liotyeh trolibuszokba gyártott akkumulátorokat, és idén februárban hitelesítették hajóipari beszállítóként is. A novoszibirszki cég vezetője februárban arról beszélt, hogy a lítium-ion akkumulátorok a tengeri áruszállítás és a haditengerészet hajóin is leváltják a korábbi technológiát