Az Orbán-kormány demográfiai céljai megvalósíthatatlanok
  • Az Orbán-kormány kiemelten fontos témának tartja a demográfiát, pontosabban azt, hogy a születésszám növelésével, migráció nélkül megállítsa a lakosság természetes fogyását, azonban ez a cél megvalósíthatatlan.
  • 1981 óta a népességszám megtartásához szükséges 2,1 alatt van a termékenységi arányszám, ezért az elöregedés miatt gyorsan csökken a gyerekvállalási korban lévő nők száma is, évente 20 ezerrel. Ez azt jelenti, hogy ha a gyerekvállalási kedv hirtelen emelkedni kezdene a magyarok körében, akkor is csökkenne a népesség.
  • GDP-arányosan számolva Magyarország költi a legtöbb pénzt családpolitikára az egész világon, kiugró sikert mégsem tud felmutatni a kormány. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete megrendelt egy tanulmányt, ami megvizsgálta, hogy mi lehet ennek az oka.
  • Kiderült, hogy a kormánynak vannak mérsékelten sikeres intézkedései, de pazarlóan költ, és a rendszernek összességében igen alacsony a hatása. Ráadásul a jelenlegi családi támogatások egy része az első gyermek megszületését nem csak nem ösztönzik, még későbbre is tolják.
  • https://index.hu/gazdasag/2019/07/04/ha_a_kormany_nepessegfogyas_nemzethalal_beremeles_berlakasok_csaladpolitika_hetfa_kutatas_europai_bizotsag/