Jellegzetes formaruhában,

nyakukban arcképes igazolvánnyal idős emberek lakásánál kopogtatott az a két férfi, akiket azzal vádol a Dunakeszi Járási Ügyészség, hogy 151 idős embertől csaltak ki pénzt.

A miskolci apa és fia 2017 januárjától 2018 áprilisáig terjedő időben kopasztották meg a zömében idős embereket, azt állították nekik, hogy a gázkészülékeket kell ellenőrizniük. Ennek okát esetenként másként jelölték meg: egy gázszolgáltató, a katasztrófavédelem megbízásából vagy egy EU-s norma előírásai szerint teszik mindezt. A sértettek beengedték őket,

írja az ügyészség.

A lakásokban felületesen szemrevételezték a gázkészülékeket, majd felsorolták a lakóknak azokat az alkatrészeket, amiket egy törvényi előírás szerint haladéktalanul le kell cserélni. Azt állították, hogy ezt a munkát kizárólag az ő cégük végezheti el.

SZERZŐDÉST ÍRATTAK ALÁ AZ IDŐS EMBEREKKEL, MEGJELÖLVE A MUNKADÍJAT ÉS A TÉNYLEGES MUNKÁLATOK IDŐPONTJÁT. AZ ELŐLEGET AZONNAL KÉRTÉK KÉSZPÉNZBEN.

A vádlottak az esetek zömében nem tértek vissza, és nem végezték el munkát. Néhány helyen bizonyos alkatrészeket kicseréltek ugyan, de azt semmi sem indokolta, a gázkészülékek hibátlanul működtek.

A két férfi Pest megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein és a fővárosi kerületekben lakó 151 embertől 10 000,- forinttól 74 000,- forintig terjedő összeget zsebelt be előlegként vagy munkadíjként. A sértettek gázkészülékei a jogszabályoknak megfelelően lettek beszerelve és üzembe helyezve. Felújításuk, karbantartásuk nem volt indokolt, írja az ügyészség.

Magyarországon egy cég kizárólag akkor végezhet gázkészülék szerelést, ha legalább egy tagja a gázszerelők nyilvántartásában szerepel. A vádlottak cégének ilyen tagja nem volt. A két férfinak gázszerelői szakképzettsége sem volt. A Dunakeszi Járási Ügyészség 151 rendbeli csalás bűntettével és más bűncselekménnyel vádolja a férfiakat. Az ügyészség börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádlottakkal szemben.