A Földet is megmentheted.  25 gyönyörű és hasznos növény, melyeket imádnak a méhek

A HelloVidék összegyűjtött

25 gyönyörű és hasznos növényt, melyek kiváló táplálékforrást kínálnak a méhek számára. Ezekkel a növényekkel nem csak a saját veteményesed élelmiszernövényeit, hanem a Földet is megmentheted:

Ánizsmenta

Az ánizsmenta, azaz ánizsillatú izsópfű nemcsak nektárban gazdag, hanem hetekig ontja a virágait, így több méhfajt is kiszolgál. Ettől a növénytől nagyon édes lesz a méhek méze.
Őszirózsa

Mivel a szezon végén virágoznak, a hosszú tél előtt segítenek a méhek energiaellátásában.
Bazsalikom

Ha ellenállsz a betakarításnak, és néhány hajtáson megvárod a virágzást, akkor a kerted hálás lesz érte.
Borzas kúpvirág

Ez a növény az őszirózsafélék családjába tartozik: több fajtája létezik, az egészen alacsonyaktól a magasra növőkig. Sárga színük segít a méhek bevonzásában.
Orgona

Az orgonának rendkívül sok fajtája van, de a kékes színű fajták különösen vonzóak a méhek számára.
Lóhere

A lóherék a pillangósok családjába tartoznak, színben, nagyságban és formában pedig igen változatosak tudnak lenni. Mind a bíbor, mind a fehér lóhere kiváló a méhek számára, de gyepet is gazdag nitrogénforrással látja el.
Madárbirs

Ha több madárbirsfajtát is ültetsz a kertedbe, azok felváltva fognak virágozni, így egész szezonban zümmöghetnek nálad a szorgos kis méhek.
Ribizli

A ribizli és az unokatestvére, az egres korán virágoznak, így már akkor biztosítják a méhek energiaellátását, amikor a legtöbb növény még nem bontotta ki a szirmait.
Bodza

Nemcsak az emberek, hanem a méhek is imádják a bodza virágát. Az a legjobb, ha nem egy túltenyésztett fajtát választasz, hanem a vadon élőt, ugyanis az sokkal több nektárt és pollent tartalmaz.
Levendula

A levendula virága rendkívül gazdag nektárban, és éppen akkor virágzik, amikor a méhek a legaktívabbak. Csodálatos ízük van azoknak a mézeknek, amelyek készítői levendulanektárral táplálkoztak.
Szamárkenyér

Bár a közönséges név egy nem túl kifinomult növényre utal, az őszirózsafélék családjába tartozó szamárkenyér lilás-kékes színe mágnesként vonzza magához a különféle méhfajokat és lepkéket.
Aranyvessző

Ezek a növények a szezon utolsó virágzói közé tartoznak: a tél kezdete előtt rendkívül szükséges tápanyagforrásokat biztosítanak a méheknek.
Csillagfürt

A csillagfürt azzal segíti a méhek munkáját, hogy a virágok közepén található fehér folt lilává változik a beporzás után. Ez azt üzeni az éhes méheknek, hogy nem érdemes már a virága felé venni az irányt.
Oregánó

Sok fűszernövény vonzó lehet a méhek számára, ha hagyod virágozni őket. Az oregánó ezek közül is kitűnik, mivel ez a növény a méhek egyik nagy kedvence.
Bugatölcsér

A bugatölcsér az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. A nektárral és pollennel gazdagon megáldott növényt azért szeretik különösen a méhek, mert a cső alakú formájának köszönhetően egyetlen csepp nektár sem megy kárba.
Kasvirág

A kasvirágok mind a nektárt, mind a pollent biztosítják, ráadásul a szezon nagy részében virágoznak, ezért kitűnőek a méhek számára.
Rozmaring

A rozmaring egy örökzöld évelő növény, amely kora tavasszal virágzik. Az apró kék virágok már messziről vonzzák a méheket, a rozmaring alapú méz pedig rendkívül ízletes.
Zsálya

Mind a gasztronómiai, mind a díszzsálya népszerű tápnövény a méhek számára. Mivel a virágok a szárak aljáról felfelé virágoznak, a méhek könnyen meg tudják látogatni őket.
Mézontófű

A mézontófű egy világoslila színű egynyári dísz- és haszonnövény, amely mágnesként vonzza a méheket. Legfőbb felhasználása a mézkészítés, de takarmánynak, zöldtrágyának és dísznövénynek is használatos.
Varjúháj

Nem számít, hogy milyen típusú varjúhájat ültetsz: a rövid talajtakarókra és a magas kerti növényekre is jönnek a méhek és a pillangók.
Napraforgó

Mind az évelő, mind az egynyári fajta a méhek beporzására támaszkodik. A napraforgó hatalmas virága olyan sokáig lefoglalja a méheket, hogy nem is kell virágról-virágra szállniuk, már egyetlen példány beborítja a méhet pollennel.
Repcsény

A keresztesvirágúak családjába tartozó repcsény a szezon legelején virágzik, ezért különösen kedvező a méhek számára.
Rézvirág

A rézvirágok nagyon intenzív virágzók, a méhek többször is visszamehetnek rá repetázni. Népszerű növény a zöldségkertekben, mivel a vibráló színe becsalogatja a méheket a veteményesbe, ahol a kevésbé látványos virággal rendelkező paradicsomot és a babot is beporozzák.