Annak ellenére , hogy Magyarországon komoly béremelkedésnek örülhettünk az utóbbi években, a magyarok az eddig rendelkezésre álló adatok szerint nem tudtak előrelépni az európai jövedelmi rangsorban. Legalábbs ez derült ki abból, amikor megnéztük, hogy a magyar társadalom különböző jövedelmi rétegei hol helyezkedtek el az Európai Unió egészén belül az Eurostat 2016-os és 2017-es évekre vonatkozó adain alapuló saját adatbázisunkban.

 

Az ellentmondásosnak tűnő helyzet azért alakulhatott ki, mert az unióban – és főleg annak a jövedelem szerinti alsó egyharmadában, ahol a magyar társadalom nagy része elhelyezkedik – szinte minden országban növekedtek a háztartások jövedelmei. Az eleve nagyobb keresetű országokban pedig az arányaiban a magyarnál kisebb mértékű növekedés is elég ahhoz, hogy pénzben kifejezve jóval nagyobb legyen a béremelkedés.

https://g7.hu/adat/20190115/olyan-orszagok-is-elozik-magyarorszagot-a-jovedelmi-ranglistan-amelyekrol-nem-is-gondolnad/?utm_source=HL&utm_campaign=HL20190119