Izraelben tárgyal Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára, aki szerint Magyarország a kóser élelmiszerek világpiacának fontos szereplőjévé válhat.
Magyar Levente Izraelben számos olyan helyi befektetővel és kereskedő vállalattal tárgyalt, amelyek segíthetik Magyarország térnyerését, a globálisan már ma is 26 milliárd dolláros kóser élelmiszerpiacon.

Az államtitkár tervei szerint hamarosan olyan kóserélelmiszer-elosztó logisztikai infrastruktúrát hoznak létre, amely Magyarországot az egyik legfontosabb szereplővé fogja tenni ezen a piacon, és ennek érdekében egy feldolgozó üzem előkészítése is folyamatban van – állami forrásból.

Kóser étkezés
A köznyelvben is gyakran használt kóser kifejezés annyit tesz, hogy rendben levő, használható. Az ellentéte a tréfli (vagyis a szétmarcangolt eledel), amely az olyan élelmiszerek gyűjtőneve, amelyek a zsidó hagyomány szerint emberi fogyasztásra nem megfelelőek.

A ZSIDÓ VALLÁS SZERINT A HASADT KÖRMŰ, KÉRŐDZŐ ÁLLATOK FOGYASZTHATÓK,
mint a kecske, a birka, vagy a marha, de például az itthoni konyhakultúrában is előforduló sertés, vagy a nyúl nem.

A baromfira egyedi szabályok vonatkoznak, de azok jellemzően ehetők. A halak közül pedig az úszóval és pikkellyel rendelkező halak kóserek, így sok édesvízi és tengeri hal kiesik, például az angolna, vagy a kecsege.

Számít továbbá az állat rituális, szakember (sakter) általi leölése, fontos a teljes kivéreztetés, amit a belső szervek vizsgálata követ (az állat csak akkor ehető, ha egészséges tüdővel rendelkezett).

Lényeges az elkészítés, a tárolás és a fogyasztás, így a hús- és a tejfélék teljes különválasztása, még a gyomorban is, így a hús, illetve a tej megemésztéséig nem lehet a másik csoportból fogyasztani.

Az államtitkár szerint Magyarország bizonyos termékeknél már ma is világelsőnek tekinthető vagy világszinten jegyzett piaci szereplő, és ezek támogatására állami forrásból húsz hektár fóliasátor épült meg Kelet-Magyarországon, és hamarosan további tizenhat hektár fog megépülni az intenzív zöldségtermesztés fejlesztésére. Az államtitkár magánbefektetőket is vár, mint mondta

az izraeli befektetők komoly magyarországi kóser élelmiszeripari beruházásokat terveznek, és a magyar állam őket is támogatja, mint minden érdeklődő beruházót”.

Magyar Levente ismertetése szerint a globális kóserélelmiszer-kereskedelem 26 milliárd dolláros (mintegy hétezer milliárd forintos) piacot jelent, és számításuk szerint ez a forgalom 2025-re több mint duplájára nő. Ennek a mennyiségnek

CSAK 14 SZÁZALÉKÁT FOGYASZTJÁK A VALLÁSOS ZSIDÓK,
rajtuk kívül más vallásúak is vásárolják, mert minőségi garanciát látnak a kóserségben – közölte.

Ez Magyarországnak az államtitkár szerint hatalmas lehetőséget jelent, mert egy különösen magas árszínvonalú piacról van szó, és a termékek Magyarországon meghatározó mezőgazdasági ágazatokat érintenek, az intenzív zöldségtermesztést, a tejipart, az édesipart.