Varga Laci a miskolci szennyezett levegőről. Bezzeg Romániában…

Kerekasztal-megbeszélést

hív

össze a miskolci légszennyezettség csökkentése érdekében dr. Varga László. A város országgyűlési képviselője szerint az nem állapot, hogy a borsodi megyeszékhely bizonyos időszakokban az ország egyik legrosszabb levegőjű városa, légszennyezettsége gyakran még a fővárosét is meghaladja. „A miskolciaknak is joguk van az egészséges levegőhöz” – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikus – aki az ügyben hétfőn a parlamentben is felszólalt – hangsúlyozta: ha úgy épül meg a Tiszai pályaudvar mellett az ígért intermodális csomópont, hogy közben nem építik meg az Y-hidat és a 3-as főút belvárosi elkerülőjét, akkor azzal csak egy újabb légszennyező gócpontot hoznak létre. A közlekedési káosz ugyanis ebben az esetben garantált. „Ha falusi kisvasútra van pénz, akkor

ezekre is legyen!” – közölte, felhívva a figyelmet arra, hogy a szálló por (PM10) miatt csütörtökön és a sajtótájékoztató időpontjában, pénteken is egészségtelennek minősítették Miskolc levegőjét.

Varga szerint segítene például, ha az állam „nem nyúlná le” az olcsó gáz hasznát, hanem azt támogatásként megkapnák azok, akik pénz híján a téli hónapokban inkább az olcsóbb szilárd tüzelésű, ám környezetszennyezőbb fűtési módot választják. A gáz világpiaci ára ugyanis a válság éveihez képest jelentősen csökkent, napjainkban csupán a fele. A lakosság ugyanakkor nem fizet feleannyit a gázért, mint például 2009-ben, s ennek az állam mohósága az oka. Az MSZP-s képviselő emlékeztetett arra, hogy a szocialisták további 20 százalékos gázárcsökkentésre tettek javaslatot a biztos megélhetés érdekében benyújtott, négy pontból álló törvényjavaslatukban.

A helyzeten ugyanakkor javíthatna az is, ha Miskolc a közlekedési lámpák pontosabb összehangolásával elérné, hogy minél kevesebbet kelljen az autósoknak várakozniuk a piros lámpáknál, ezzel is értelmetlenül szennyezve a levegőt. Varga rámutatott arra is, hogy Romániában például kormányzati programként pénzzel (egészen pontosan beváltható bónnal) támogatták a régi, környezetszennyező autók új, környezetbarátabb autókra cserélését. Ezt az ott élő autósok közül sokan igénybe is vették. Hasonló példát Magyarországról ugyanakkor nem lehet mondani, mi több, a közösségi közlekedés járműveinek jelentős része még mindig környezetszennyező. Miskolcon például az Észak-magyarországi Közlekedési Központ (részben az egykori Borsod Volán) vidéki járatai okoznak gondot, elsősorban a Búza téren.

A kerekesztal-megbeszélések Varga tervei szerint januárban kezdődhetnének el. A képviselő számít a Miskolci Egyetem szakembereire is, tegyenek ők is javaslatot arra, hogy a fentieken túl milyen új módszerekkel célszerű még felvenni a harcot. eszon.hu  http://eszon.hu/miskolc/56-ez-toertent/30216-tenni-kell-a-miskolci-legszennyezes-ellen  (Fotó: az eszakhirnok.com szolgálati járműve)