Fotózik? Csak egy app kell és pénzt kereshet

 Lefotózott egy szörnyű balesetet?

Felismerte Antony Hopkinst az utcán és sikerült lekattintania? Elkapta a gólt a hétvégi bajnokin? Élete legszebb naplementéjét örökítette meg? Biztosan sokan érzik ilyenkor, hogy jó lenne, ha mások is látnák a képeit, jó lenne sütkérezni mások elismerésében, és az sem lenne rossz, ha keresni is lehetne a felvételekkel…

A képek jogtiszta körülmények közt jutnak el a felhasználóhoz.

Nos, néhány napja ez rendkívül egyszerű módon megvalósítható. Indult ugyanis egy startup vállalkozás – Magyarországon, miskolci székhellyel –, a Reporter mobilapp-­szolgáltatás, ezzel együtt a Reportermarket, a hírértékű felvételek elektronikus piactere. Amely elérhető lesz a magyar, sőt a külföldi média számára is.
Az ötlet pofonegyszerű, derül ki Hajdu Norbert, az egyik alapító szavaiból. Véletlenül szemtanúja volt egy balesetnek: kigyulladt egy kisteherautó és mindent leégetett maga körül, a környező autók is lángra lobbantak. Elővette a mobilját, fotózott, és felmerült benne, jó lenne, ha a felvételeket mások is látnák. Felvette a kapcsolatot az egyik lappal, de itt rögtön problémákba ütközött. Egyrészt nagyon sok adatot kellett megadni a beküldés során, másrészt nem lehetett biztos benne, hogy viszontlátja-e a képeket a lapban. Ugyanakkor jó lett volna, ha ezt a felvételt máshová is be tudja küldeni, de nem volt erre se ideje, se energiája, hogy még több médiummal felvegye a kapcsolatot, és kitöltse ugyanazt vagy a nagyon hasonló űrlapjukat. Eszébe jutott, hogy milyen jó lenne egy olyan piactér, ahol egyszer kell a felvételt feltölteni, és mégis el tudná juttatni a médiumok nagyon széles köréhez.
– Így indult el a Reporter Community. Sok mindent kellett még tisztázni, például hogyan lesznek rendben a szerzői jogok, hogy miként tudom garantálni: az adott felvétel tényleg ott, azon a helyszínen, olyan körülmények között készült, mint ahogy a szerző állítja, és hogy valóban az a felvétel elkészítője, aki feltöltötte. Az elmúlt évben állt össze és született meg a rendszer, és indult el a vállalkozás – mondja Hajdu Norbert.

Ingyenes alkalmazás
A rendszer múlt héttől működik élesben. Lényege, hogy aki fotót szeretne készíteni, annak androidos telefon esetén a GooglePlay áruházból, iPhone-nál az AppStore-ból tölthető le egy ingyenes alkalmazás, amivel elkészítheti a fotókat, videót vagy hanganyagot. A felvétel után egyszerű címadást, címkézést követően beállíthatja azt az árat, amit kapni szeretne érte, és a feltöltést követően az azonnal megjelenik a Reportermarket elektronikus piacterén. Az e-piactér nem nyilvános, csak médiapartnerek számára elérhető, ahol keresőszóra, címkére, helyre és pontosan beállítható időszakra kereshetnek rá a médiumok. Amennyiben egy felvételt meg kívánnak vásárolni a piactérről, azt egy kattintással megtehetik.
De hogyan érheti el a piacteret a nyomtatott vagy online sajtó, tévé, rádió?
Hajdu Norberttől megtudjuk, nagyon sokukkal sikerült már szerződést kötniük az elmúlt hónapokban, és nagy az érdeklődés nemcsak ország- hanem világszerte is a szolgáltatás iránt.

Startup verseny Amerikában
– Októberben jártunk kinn az Egyesült Államokban a New York-i Techweeken, amelynek startup versenyén több mint hatszáz induló közül bejutottunk az első 40-be. Nagy volt az érdeklődés irántunk, többek között sikerült a New York Times és a Wall Street Journal kiadóiét is felkelteni. Később Bakuban, majd Portóban jártunk hírügynökségek konferenciáin, ahol közel 50 médium került be a rendszerünkbe. Ezek egy része nemzeti, de vannak köztük szép számmal globális hírügynökségek is, mint például a AP, AFP, DPA, a spanyol, a portugál hírügynökség is jelentős érdeklődést mutatott, és ugyanígy vannak vele a kanadaiak és a dél-koreaiak is.
Kérdezzük, vannak-e hasonló kezdeményezések a világban, mint az övék, de az alapító szerint épp ilyen nincs. Az Egyesült Államokban működik kettő, de ők kevésbé fókuszálnak Európára. Azt viszont az amerikai vállalkozások sem tudják, amit ők: a jogtiszta felvételek előre tisztázott értéken juthatnak el a médiumokhoz. A felvételek valódiságát az alkalmazás beépített algoritmusa és védelmi rendszere biztosítja. A felvétel ugyanis regisztrálja a készítés körülményeit: a gps-koordinátákat, mindenféle szenzort, amit a telefon mérni tud. Ezeket az információkat a felvétellel együtt utaztatják.

Felhasználókat toborzunk
– Jelenlegi feladatunk kétirányú. Egyrészt felhasználókat toborzunk, másrészt jövő év közepére további húsz országra szeretnénk kiterjeszteni a Reportert: egyenként keressük fel az egyes országok vezető médiumait.
Az applikáció jelenleg magyar, angol és német nyelven érhető el, de már további 6 nyelven címkézhetőek a feltöltött tartalmak – mondja az alapító, és hozzáfűzi, sokat várnak még attól is, hogy a napokban Indiába, Mumbai-ba utaznak és mutatkozhatnak be. Eszakmagyar