A FIDESZ fölényes győzelmével értek véget az EP

választások, de ebben semmi meglepő nincs. A kormányzás sikeres, ellenfél nincs, a baloldal atomjaira hullott, még szép hogy toronymagasan győzött a polgári oldal. De mi a helyzet Miskolcon?

Első nekifutásra az látszik, hogy Miskolcon 30,30 %-os részvétel mellett a FIDESZ-lista 17095, a baloldal 13884, a Jobbik 7462 voksot szerzett. Akár fel is lélegezhetnénk, hogy megjött az embereknek az esze, csakhogy ennyire nem egyszerű a helyzet, mivel az EP választásokon nem a helyi viszonyokról, hanem a pártok országos teljesítményéről szavaztak a választók. Ezek szerint a FIDESZ, mint párt Miskolcon is stabilan vezet, de a parlamenti eredményekből biztosan látszik az, hogy mennyire mások az érzelmek, ha a személyekről kell döntést hozni, ha a helyi ügyekről kell döntést hozni.

Ha így nézzük a számokat, a 3000 szavazatos különbség a baloldal és a FIDESZ között már életveszélyes, ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a FIDESZ szavazói mozdulnak legkönnyebben és legfegyelmezettebben, míg a szélsőjobb és a baloldal szavazói ügyek mellé állíthatók inkább. Ügy pedig lesz: ki vezesse a várost 2014-től? Erre a kérdésre pedig (ahogyan az országgyűlési választásokon is) tízezrével jelenhetnek majd meg a protest-szavazók, akár még a FIDESZ bázisából is.

http://rezsimcsokkentes.wordpress.com/2014/04/23/a-rezsimcsokkentes/