A Dr. K. Marianna és társai elleni büntetőügy nem azonos a B. Mariann és társai ellen indult „fészekrakós” üggyel.

Dr. K. Marianna és társai ellen gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult meg az eljárás azért, mert a vádirati tényállás szerint a vádlottak a jogszabályok rendelkezéseit kihasználva, az abban foglaltakkal visszaélve értékesítettek, vásároltak ingatlanokat és nyújtottak segítséget mindezen ügyletekhez.

I.r. vádlott a vádirati tényállásokban megjelölt időszakban ügyvédi tevékenységet folytatott. A vádpontokban foglalt tényállások lényege, hogy úgy értékesítettek ingatlanokat, hogy az adásvételi szerződésben magasabb összeget tüntettek fel, mint a tényleges vételár. Az ingatlanok vételára részben a „Fészekrakó” program keretében nyújtott hitelből és részben gyerekek után járó fiatalok otthonteremtési támogatásából tevődött össze. A hiteligénylés időpontjában az ingatlant vásárló vádlottak munkahellyel nem rendelkeztek, ezért valótlan tartalmú munkáltatói igazolások is beszerzésre kerültek. A hitelkérelem összeállításakor a valótlan tartalmú adásvételi szerződéssel és a valótlan tartalmú munkáltatói igazolással együtt a hitelközvetítők benyújtották azt a hitelintézetnél. A lakásokat megvásárolni szándékozó személyek saját erővel nem rendelkeztek, valamint hitelképtelenek voltak, a törlesztőrészleteket sem tudták volna fizetni, azonban a hitelközvetítők biztosították őket arról, hogy a hitelt „feltételhiányosan” is el tudják intézni, hamis munkáltatói igazolásokkal. Az eladó személyek a szerződésbe kerülő magasabb vételárat elfogadták. A hitelközvetítők megállapodtak továbbá egy ingatlan értékbecslést végző személlyel is, hogy a szerződésben megállapított vételárat állapítsa meg szakvéleményében, mely során ő is rendszeres anyagi haszonra tett szert.

A valótlan tartalmú szerződések elkészítésében I.r. vádlott, mint ügyvéd nyújtott segítséget. A pénzintézet az igényelt hitelt és támogatás összegét folyósította. A hitel összegét a vételár kiegyenlítésére használták fel, míg a támogatás összege a jogszabályi rendeltetésétől ellentétesen a közreműködő személyekhez került.

4 fő vádlottja van az ügynek: a valótlan tartalmú adásvételi szerződések elkészítésében segítséget nyújtó ügyvéd, a „Fészekrakó” hitelek közvetítésével foglalkozó két hitelközvetítő, valamint az ingatlanok értékbecslését végző értékbecslő. A további vádlottak az ingatlant vásárlók, eladók, felhajtó személyek, akik felkutatták az eladásra szánt ingatlanokat, valamint a hamis munkáltatói igazolást kiállítók.

A büntetőeljárás még folyamatban van, az ügyészi perbeszéd már elhangzott, így hamarosan első fokon befejezés is várható. Június 23-24. napján folytatja a bíróság a tárgyalást. Az ügy hat, továbbá egy hozzá egyesített ügy folytán összesen 7 ingatlant érint.

Tájékoztatta az eszakhornok.com-ot Dr. Csillám Katalin a MISKOLCI TÖRVÉNYSZÉK ELNÖKHELYETTESE