Közlemény(a fidesz-kdnp március 6-i nyilatkozatára)

Amikor dr. Kriza Ákos polgármester és dr. Csiszár Miklós jegyző kapcsolatáról beszéltem a csütörtöki testületi ülésen, talán fogalmazhattam volna finomabban is. Mondjuk úgy: a jegyző túlzott lojalitást mutat a Kedves Vezető irányába. De nem így tettem, ezért a polgármester – sokadszorra – belém fojtotta a szót. Pedig csak azt akartam megtudni a törvényesség őrétől, vajon helyénvaló-e, hogy miközben az szmsz módosításáról tárgyal a miskolci testület, a mozivásznon egy Kriza kampányüzenetes állóképet láthat a tv néző? És azt is szerettem volna tudni: a jegyző büntetlenül vádolhatja meg a teljes MSZP frakciót aláírás-hamisítással? Hogyan történhet meg, hogy ellenzéki előterjesztések nem kerülnek napirendre, csak azért, mert a jegyző mondvacsinált indokokkal elutasítja azokat? Tényleg szabadon értelmezheti-e az önkormányzati törvényt, amikor hivatali közreműködést kérnek az ellenzék képviselői munkájuk segítéséhez? A törvényesség őre miért nem szólt egyetlen egyszer sem az ülést vezető polgármesternek, amikor számtalanszor képviselői szókérés jelent meg a monitoron? Vajon miért nem lehet megtekinteni a zárt ülések komplett jegyzőkönyveit? Miért fordult elő számtalan előterjesztés esetén, hogy néhány hét múlva javító előterjesztéseket kellett tárgyalni?
Mi az oka, hogy csak az MSZP-frakció tagjai számára létezik az előterjesztések számára rögzített leadási határidő, saját hivatalában ezt rugalmasan kezeli? Hogyan lehet következmény nélküli, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság már számtalanszor elmarasztalta a jegyzőt közérdekű adatkérés megtagadásáért?
És, ha már ilyen kényes ízlésük van a Fidesz-KDNP-s képviselőknek, örömmel vettem volna, ha a februári közgyűlésen is ilyen emelkedetten határolódnak el a videóst verő Nánási-Kocsis Norbert fideszes képviselőtársuktól.

Miskolc, 2014-03-07

dr. Tompa Sándor
önkormányzati képviselő